Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Märehtijät ovat talouskasvun tulppa

Vaikeina aikoina päättäjämme ovat valittaneet suomalaisten langenneen tuhlailuun ja helppoon elämään. Talouskasvuun lähteneissä maissa kansaa ei syyllistetä kuluttamisesta.

Pääkirjoitus
 
Anu Kantola
Kirjoittaja on viestinnän professori Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Psykologit ovat tutkineet ihmisryhmää, jolle on poimittu nimi eläinkunnan puolelta. Märehtijät ovat eläimiä, jotka hotkaisevat ruokansa pötsiin, asettuvat makuulle ja antavat ruuan nousta takaisin suuhun, jossa ne jauhavat sitä uudelleen ja uudelleen.

Psykologit ovat kiinnostuneet ihmisistä, jotka toimivat samaan tapaan. Märehtijät, englanniksi sanoen ruminators, jauhavat samoja ongelmia kerta toisensa jälkeen.

Viime aikoina märehtiminen on tullut mieleen talouspolitiikassa, jossa yksi jos toinenkin enimmäkseen märehtii, erityisesti Saksassa ja Suomessa. Perusasia, jota näissä protestanttimaissa märehditään, on tuhlaavaisuus. Presidentin ja pääministerin johdolla hoemme, että olemme eläneet yli varojemme, ja nyt on sovitettava menot tuloihin.

Kuluttamisen moraalittomuus ei ole tämän hallituksen keksintöä. Siihen tiivistyy protestanttisen talouspolitiikan pitkä linja, joka ponnahtaa märehdittäväksi talouspolitiikan keskimahasta aina, kun sille on pieninkin tilaisuus.

Linjan perusta laskettiin Suomeen 1600-luvulla, kun saksalaista luterilaisuutta juurrutettiin pakanakansaan. Rahan houkutuksiin lankeaminen oli protestanteille synti, johon katoliset lankesivat anekaupassa.

Kirkon ja kruunun suuri huoli oli se, että kansalaiset lankeaisivat laiskottelemaan eivätkä maksaisi veroja. Siksi kansan työkuntoa vahvistettiin kirkkokurilla: varoittelemalla löysästä elämästä ja iskostamalla ihmisiin säntillisyyttä ja askeesia. Papit valvoivat, että kansa kävi kirkossa, pänttäsi katekismusta ja eli nuhteettomasti. Tässä olikin agraarioloissa vissi talousjärki: kuri tuotti hyviä työtekijöitä ja veronmaksajia.

Myös suomalaisuusaate karsasti kuluttamista. Viktoriaaninen tai saksalaismielinen porvaristo vieroksui rahan valtaa, työväenliike oli köyhän kansan asialla ja talonpoikainen henki muistutti, että rumat ne vaatteilla koreilee.

Maamme-laulun talouspoliittinen osio tiivistää asian ytimekkäästi: on maamme köyhä, siksi jää, jos kultaa kaivannet.

Toisen maailmasodan jälkeen talouspolitiikkaa luotsasi Urho Kekkosen kirja Onko maallamme malttia vaurastua?Pääideana oli kurinalainen säästäväisyys, jolla asuntosäästäjien rahat ohjattiin teollistumiseen kulutuksen kustannuksella.

1970-luvun öljykriisissä päättäjät valittivat suomalaisten langenneen tuhlailuun ja helppoon elämään. Samaten 1990-luvun lamassa talouspolitiikan päättäjät näkivät laman syynä kansan moraalin pettämisen: kansa oli langennut kulutusjuhlaan ja laman raju työttömyys oli kansalle terve opetus. Devalvaatiokin oli moraalikysymys, metsäteollisuuden ja puunomistajien lellittelyä, joka oli lopettava.

Jännittävää tässä kansan huonon moraalin märehtimisessä on se, että se ei tunnu auttavan: talous mataa, ja kykenemättä oikein tekemään mitään odottelemme, että vienti alkaisi vetää

Psykologit kertovat miksi. Märehtijä kuvittelee, että ikävän asian vatkaaminen auttaa ratkaisun löytämisessä, mutta itse asiassa se vaikeuttaa ongelmien ratkaisemista. Märehtijät syyllistävät itseään ja toisiaan, levittävät huonoa oloa, vahvistavat kielteisyyttä, murentavat yhteishenkeä ja lamautuvat kun pitäisi tehdä jotakin uutta. Yksilöillä märehtiminen ennustaa usein masennuksen puhkeamista.

On hyvä olla kriittinen ja itsekriittinen, mutta jossakin vaiheessa se kannattaa lopettaa. Tutkimuksissa on huomattu, että kannattaa vaihtaa levyä. Jos ryhtyy puhumaan muista asioista, myös oma mieliala ja tunnelma kohentuvat. Voimia löytyy asioiden ratkaisemiseen.

Auttaisiko se talouspolitiikassa? Mitä jos sanoisi, että suomalaiset eivät tehneet syntiä ja eivätkä langenneet rahan houkutuksiin. Sen sijaan meillä oli huonoa tuuria, kun kansainvälisen talouden ja Venäjän ongelmat iskivät yhtä aikaa teollisuuden ongelmien kanssa.

Nyt olisi keksittävä, mitä kivaa voisimme ryhtyä tekemään ja kauppaamaan maailmalle. Itseruoskinnan sijaan voisi yhdistää voimat, osoittaa solidaarisuutta ja miettiä, miten vahvistaisimme ostovoimaa. Sitten vain kädet ristiin, että Euroopan veturissa myös saksalaiset huomaisivat tehdä saman.

Kuulostaa naurettavalta, tiedän. Mutta lohdutan itseäni, että tämä on naurettavaa puhetta vain Suomessa ja Saksassa. Talouskasvuun lähteneissä maissa kansaa ei syyllistetä kuluttamisesta. Siellä talousoppineet miettivät kiivaasti, miten tukea kysyntää ja saada kasvua vaikkapa julkisilla investoinneilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat