Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuunnellaan sanansaattajia

Vaikutusvaltaa on puhua, kun muut vaikenevat.

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

”Kanna menestystäsi kuten t-paitaa, ei kuten smokkia”, sanoo suursuosion saavuttanut intialainen näyttelijä Priyanka Chopra.

Bollywood-tähti Chopra on yksi niistä sadasta ihmisestä, jotka Time-lehti nimesi maailman vaikutusvaltaisimmiksi. He ovat valtaapitäviä, eliittiä, mutta myös taiteilijoita, tutkijoita ja innovaattoreita (HS 1.5.).

Vaikutusvalta on sananvaltaa. Näiden ihmisten sanat leviävät laajemmalle kuin koskaan aiemmin. Heillä on miljoonia Facebook- ja Twitter-seuraajia, heitä siteerataan uutisissa. Kuunnellaan näin kansainvälisen sananvapauden päivän kunniaksi, mitä Time-lehden vuoden 2016 listatuilla on sanottavanaan.

Parhaimmillaan yhden ihmisen viisaat sanat monistuvat, niistä tulee mantra. Chopra puhuu t-paidasta, mutta samalla tavallisuudesta. Siitä, miten ihmisen pitää säilyttää kosketus omaan itseensä maailman hullunmyllyssä.

”Johtajuus on ihmisten rohkaisemista”, sanoo Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Christine Lagarde. Saksan liittokansleri puhuu Angela Merkel puhuu esteiden voittamisesta: ”Me pystymme tähän ja me hoidamme tämän.” Ilmastoaktivistiksi ryhtynyt näyttelijä Leonardo di Caprio tahtoo ”tehdä jotain yhtä hyvää kuin mitä sankarini ovat tehneet.”

Vapaaottelija Ronda Rousey siteeraa äitiään. ”Et treenaa ollakseni maailman paras. Treenaat ollaksesi paras maailmassa myös huonoimpana päivänäsi.” Lause voi olla osa äärimmäisen rankkaa kasvatusta, mutta toisaalta se antaa vapauden. Olet riippuvainen itsestäsi, et toisten tuomiosta etkä toisten katseista.

Vaikutusvaltaa on puhua, kun muut vaikenevat. 23-vuotias Nadia Murad on irakilainen jesidi, joka joutui terroristijärjestö Isisin orjaksi ja sotilaiden raiskaamaksi. Gambialainen Jaha Dukureh lähetettiin pakkoavioliittoon Yhdysvaltoihin. Siellä hän ymmärsi, että hänet oli ympärileikattu pahimmalla mahdollisella tavalla.

Nämä Time-lehden listaukseen nostetut rohkeat naiset kiertävät maailmaa ja kertovat pahuudesta. Murad on kertonut tarinansa YK:ssa. Dukureh on perustanut järjestön, joka ajaa ympärileikattujen naisten asiaa. Hän vaatii rikostuomiota ihmisille, jotka kuljettavat tyttöjä Yhdysvaltojen ulkopuolelle ympärileikattaviksi.

Kolmen tytön äiti Dukureh ei halua tyttäriensä elävän pelossa. ”En halua kenenkään elävän niin.”

Se on vahva sitaatti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat