Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapauskokous on itsenäisyysjuhlan varaslähtö

Sananvapaus on yksi Suomen ja pohjoismaisten yhteiskuntien vahvuuksia. Sen puolustaminen vaatii jatkuvaa työtä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Finlandia-talossa alkaa tänään Unescon maailman lehdistönvapauden päivän tapahtuma. Ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa järjestettävä tilaisuus kokoaa yli 1 100 toimittajaa ja media-alan ammattilaista pohtimaan sananvapauden tilaa.

Helsingissä erityisenä teemana on tietämisen vapaus, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta Ruotsin valtakunnan painovapausasetuksesta. Suomalaisen Anders Chydeniuksen saavutuksiin kuuluva asetus on paitsi ensimmäinen nykyaikainen sananvapauslaki myös pohjoismaisen hallinnon julkisuusperiaatteen edelläkävijä.

Merkkivuosi oli merkittävä tekijä, kun kokous myönnettiin Suomeen. Samalla tapahtuma on varaslähtö itsenäisyyden juhlavuoden viettoon.

Suomen maine perustuu maailmalla hyvin paljon pohjoismaisuuteen. Pohjoismaiseen yhteiskuntaan liittyvät mielikuvat hyvästä elämästä ja tasapainoisesta yhteiskunnasta koskevat siten myös Suomea.

Usein Suomi on vertailuissa pohjoismaista keskikastia tai jopa peränpitäjä. Kolmessa vertailussa olemme kuitenkin viime vuosina onnistuneet sijoittumaan usein aivan maailman terävimpään kärkeen. Suomi on tunnettu maana, jossa korruptio on vähäistä, jossa koulut ovat tasokkaita ja jossa sananvapautta ei ole rajoitettu.

Tarkemmin ajatellen nämä kolme saavutusta eivät ole täysin erillisiä vaan niillä on vahva keskinäinen yhteys. Hyvä yleissivistys ja kyky lukea ja kirjoittaa yhdistettynä hallinnon ja koko yhteiskunnan läpinäkyvyyteen luovat vahvan pohjan myös sananvapaudelle.

Pohjoismaisen yhteiskuntamallin pohja on luotu satojen vuosien kuluessa. Läpinäkyvän hallinnon, vapaan tiedonkulun ja vapaan lehdistön merkitys on ratkaiseva luottamukseen perustuvan yhteiskunnan rakentamisessa.

Vaikka juuret ovat pitkät, sananvapauden puolustaminen vaatii jatkuvaa työtä. Pohjoismaatkaan eivät ole syrjässä uhkakuvilta. Toimittajien uhkailu, painostus viranomaisten suunnasta ja vallankäyttäjistä itsenäisen julkisen sanan aseman tulevaisuus ovat tuttuja huolia myös täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat