Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vappuun kuuluu liioiteltu retoriikka

Työväen vapputapahtumat vetivät viime vuosia enemmän väkeä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Työväen vappukulkue marssi Hakaniemen torilta Kansalaistorille.
Työväen vappukulkue marssi Hakaniemen torilta Kansalaistorille. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vappupuheissa kuultiin taas jokseenkin tavanomainen määrä poliittista retoriikkaa. Tilanne oli erityisen otollinen vasemmistopuolueille, onhan vappu työväen juhla ja maassa Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus. Kumpikin eduskunnan vasemmistopuolue on oppositiossa. Hallitus on lisäksi kerännyt vuodessa runsaasti epäsuosiota toimillaan, erityisesti työntekijöiden joukossa.

Ehkä hallituspohja ja hallituksen toimet saivat aikaan sen, että työväen vapputapahtumat vetivät enemmän väkeä kuin moneen vuoteen.

Eduskuntavaaleihin on normaalissa aikataulussa kuitenkin vielä kolme vuotta aikaa. Paukkuja ei kannata tuhlata vielä. Vaalien alla puheisiin tulee sitten huomattavasti enemmän hengen paloa. Tämän vapun puheista jäi vaisuhko vaikutelma.

Vasemmistopuhujien pääviesti tuntui olevan, että porvarihallitus ajaa hyvinvointiyhteiskuntaa alas ja sen tilalle markkinaehtoista yhteiskuntaa. Hallituksen säästölista sai huutia. Vastaavasti hallituspuolueiden puhujat kehuivat hallituksen saavutuksia ja sanoivat hallituksen korjaavan edellisen hallituksen saamattomuutta.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat jättivät tänä vuonna poliittiset vappupuheet väliin. Porvarien ääntä pitivät yllä työnantajat: Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Suomen Yrittäjien uusi toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka aloitti tehtävässään vappuna.

Vappuna loppui myös EK:n mandaatti solmia liittoja sitovia keskitettyjä tuloratkaisuja. EK on tosin ennenkin sanonut lopettavansa keskitetyt sopimukset ja siitä huolimatta jatkanut niitä.

EK teki nyt saman minkä Ruotsin työnantajajärjestö Svensk Näringsliv toteutti jo parikymmentä vuotta sitten. Myös palkankorotusten jakaminen aiotaan hoitaa Suomessa Ruotsin malliin: vientialat ja muut kansainväliselle kilpailulle alttiit alat määrittävät palkankorotusten katon.

Ikään kuin vapun jälkitunnelmissa Sdp tekee hallitukselle välikysymyksen Suomen suunnasta. Puheenjohtaja Antti Rinne ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esittelivät välikysymystä maanantaina. Välikysymyksellä Sdp jatkaa vappupuheitaan arvostelemalla hallituksen yhtiöittämiskaavailuja.

Hallituspuolueista vasemmisto-oppositiolle vastasi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Elsi Katainen. Hän ilmaisi pahoittelunsa sen johdosta, että Sdp on palannut vastakkainasettelun ja pelottelun tielle.

Sekin oli normaalia poliittista retoriikkaa. Kulloinkin hallituksessa olevat puolueet toivovat oppositiolta rakentavaa otetta, suorastaan tukea hallituksen pyrkimyksille. Vaalien jälkeen roolit usein vaihtuvat, ja kolmesta suuresta puolueesta jonkin toisen on vuoro arvostella hallituksen toimia oppositiosta.

Vielä tässä vaiheessa vaalikautta poliittinen vastakkainasettelu on täysin ymmärrettävää, eikä siitä luulisi jäävän arpia kenenkään sieluun. Voimakas poliittinen retoriikka kuuluu vapun perinteisiin.

Eduskuntavaalien alla tilanne vielä kärjistyy. Vuotta ennen vaaleja vappupuheilla on toinenkin tehtävä: niissä valmistaudutaan vaalikamppailuun.

Ja vaalien jälkeen tilanne on taas toisenlainen. Jos Sdp:n kannatus riittää hallitukseen nousemiseen, puolue saa väistämättä hallituskumppanikseen jommankumman suurista porvaripuolueista, keskustan tai kokoomuksen. Silloin vasemmiston vappupuheet taas oletettavasti maltillistuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat