Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katupölyn haittoja voidaan yhä vähentää

Alan tutkimusta ja tuotekehitystä on jatkettava yhteistyössä viranomaisten ja rengasvalmistajien kanssa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Katupölyn haittojen vähentämiseen voidaan käyttää monia keinoja, joita valittaessa on punnittava katupölyn terveys- ja viihtyvyyshaittoja, liikenneturvallisuutta ja teknisiä mahdollisuuksia.

Tärkeimpiä Pohjoismaissa käytössä olevia katupölyn vähentämiskeinoja ovat nastarenkaiden kehittäminen ja niiden käytön vähentäminen, ajonopeuksien alentaminen sekä oikea-aikaiset katujen kunnossapitotoimet. Näitä keinoja ja niihin liittyviä menetelmiä kehittämällä katupölyn pitoisuuksia on jo vähennetty selvästi kymmenen viime vuoden kuluessa, mutta menetelmiä voidaan edelleen parantaa.

Suuri osa katupölystä syntyy teiden päällysteiden kulumisen seurauksena. Pohjoismaissa onkin kehitetty nastarenkaiden kulutusta kestäviä päällysteitä, ja renkaiden tuotekehityksellä on pystytty alentamaan päällysteiden kulumaa.

Vuonna 2013 voimaan tulleet nastarengasvaatimukset vähentävät suurinta sallittua nastojen lukumäärää rengasta kohti. Myös säädettyä suurempi nastojen määrä hyväksytään, jos rengas ei luotettavien mittausten perusteella kuluta tien päällystettä enempää kuin ne renkaat, joissa nastojen määrä on laissa määritellyllä tasolla.

Norjassa ja Ruotsissa nastarenkaiden käyttöä on rajoitettu etenkin suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Oslon alueella nastarenkaille on määrätty käyttömaksu. Tukholman keskustassa on katuosuuksia, joilla nastarenkaat on kielletty kokonaan. Nämä toimet ovat selvästi vähentäneet nastarenkaiden käyttöä ja sen mukana katupölyn määrää.

Suomessa nastarenkaiden käyttöaste on Pohjoismaiden korkein. Nastarengasmaksuja ja -kieltoja on tutkittu, mutta toistaiseksi niitä ei ole otettu käyttöön.

Ajonopeuksien alentaminen on yksinkertainen tapa vähentää sekä katupölyä että liikenteen päästöjä, ja näin esimerkiksi Helsingin keskustassa on saatu hyviä tuloksia. Ajonopeuksien rajoitus aiheuttaa tosin kustannuksia liike-elämälle.

Helsingin keskustassa on onnistuttu alentamaan katupölyn pitoisuuksia myös kosteuttamalla katujen pintaa. Pölyä voidaan sitoa katujen pinnoille liuoksin, joiden ainesosat hidastavat veden haihtumista.

Ennen pitkää pöly pitää poistaa katuympäristöistä. Tehokkaaseen painepesuun ja imuun perustuvilla puhdistustekniikoilla ja mahdollisimman aikaisella katujen puhdistuksella voidaan vähentää pölyämistä merkittävästi.

Hiekoitus lisää katupölyä selvästi. Pölyämistä voidaan vähentää hiekan kokojakauman, koostumuksen ja käyttömäärien optimoinnilla. Hiekkaa pitäisi käyttää vain minimimäärä liikenneturvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden kannalta.

Hiekoitushiekka tulisi kerätä kaduilta mahdollisimman aikaisin keväällä, ja sitä voitaisiin osittain poistaa jo talvella. Katujen puhdistukseen käytettävien laitteistojen pölynkeräämiskyvyssä on kuitenkin suuria eroja. Myös hienojakoisempi aines pitäisi saada kerättyä talteen mahdollisimman tehokkaasti, eikä puhdistusoperaatio saisi nostaa suuria pölymääriä hengitysilmaan.

Hiekoituksen osittainen korvaaminen suolauksella vähentää katupölyä, mutta esimerkiksi jalkakäytävien hiekoitusta ei voida lopettaa kokonaan: se johtaisi liukastumisonnettomuuksien kasvuun, mikä tulisi myös kansantaloudelle kalliiksi. Esimerkiksi puuhakkeen käyttöä hiekoituksen ja suolauksen vaihtoehtona tulisi pohtia entistä aktiivisemmin.

Ulkoilman pienhiukkaset aiheuttavat Euroopan ympäristöviraston mukaan Suomessa vuodessa noin 1 800 ennenaikaista kuolemantapausta. Ei osata sanoa varmasti, kuinka suurta terveyshaittaa katupölystä on. Se tiedetään, että hiekoitusmateriaalien karkea hiukkasaines – enemmistö sen hiukkasista on varsinaisia pienhiukkasia kookkaampia – aiheuttaa muun muassa hengitystietulehduksia. Katupöly ei kuitenkaan ole terveydelle yhtä haitallista kuin palamisen seurauksena syntyneet pienhiukkaset.

Tämän kevään ongelmallisin katupölykausi on jo takana, mutta tulevien terveys- ja viihtyvyyshaittojen vähentämiseksi alan tutkimusta ja tuotekehitystä on jatkettava yhteistyössä viranomaisten ja rengasvalmistajien kanssa. Katupölyn muodostumisessa, leviämisessä ja torjunnassa on vielä monia huonosti ymmärrettyjä osa-alueita.

Jaakko Kukkonen ja Kaarle Kupiainen

Kukkonen on tutkimusprofessori Ilmatieteen laitoksella. Kupiainen johtaa katupölytutkimusta Nordic Envicon Oy:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat