Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvo johti keskittymiseen

Peruskoulu-uudistus lisäsi koulutuksen tasa-arvoa mutta ajan mittaan keskitti opettajankoulutuksen yliopistopaikkakunnille. Nyt samanalainen keskittyminen on käynnissä ammattikorkeakouluissa.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä yhteistä on Raahella, Heinolalla, Kajaanilla, Kemijärvellä, Hämeenlinnalla ja Torniolla?

Ne ovat kaupunkeja, joissa on aikoinaan toiminut opettajaseminaari. Osa seminaareista jatkoi yliopistojen alaisina opettajankoulutuslaitoksina ennen toiminnan siirtämistä pääkampukselle.

Jokainen muutos on kuumentanut tunteita. Itä-Suomen yliopiston huhtikuussa tekemä päätös siirtää opettajankoulutus Savonlinnasta Joensuuhun pääsi tällä viikolla osaksi Sdp:n välikysymystä. Välikysymys on opposition raskain työkalu eduskunnassa.

Välikysymyksen laatijat pitävät yliopiston päätöstä esimerkkinä hallituksen aluekehityslinjauksista. Sdp onnistuu siten arvostelemaan keskustavetoista hallitusta keskittävästä aluepolitiikasta.

Seminaarit tekivät aikanaan opettajan ammatista arvostetun. Suosio jatkuu edelleen, mikä ei ole kansainvälisesti kovin tyypillistä.

Peruskoulu-uudistuksessa kaikista uusista opettajista haluttiin tehdä akateemisesti koulutettuja. Moni yliopisto sai kasvatustieteellisen tiedekunnan.

Sama muutos, joka vahvisti suomalaista koulujärjestelmää, heikensi yliopistopaikkakuntien ulkopuolisten kaupunkien asemaa. Peruskoulu taas lisäsi koulutuksen tasa-arvoa koko maassa, mutta samalla se helpotti muuttamista koulutuksen ja töiden perässä.

Välikysymykseen noussut Savonlinnan opettajankoulutuksen siirto Joensuuhun on esimerkki niistä ratkaisuista, joita yliopistot hakevat talouspulmissaan. Osan säästöpäätösten saamasta julkisuudesta selittää toki myös se, että yliopistoväki osaa pukea ahdinkonsa sanoiksi ja löytää viestilleen kanavat.

Talouspulmat ovat vielä suurempia ammattikorkeakouluissa. Valtio leikkaa niiltä suhteessa selvästi enemmän kuin yliopistoilta. Juustohöylän sijaan työkaluna on kirves. Fuusiot, toimipisteiden ja oppialojen lakkautukset sekä irtisanomiset ovat nyt arkipäivää monen kaupungin näkyvimmässä opinahjossa.

Ammattikorkeakouluissa tapahtuu muutamassa vuodessa samanlainen myllerrys, joka seminaaripaikkakunnilla kesti vuosikymmeniä. Paikallisesti vaikutukset ovat suuria, mutta valtakunnallisesti seurausten ennustaminen menee helposti arvausten puolelle.

Koulujärjestelmän muutosten todelliset seuraukset tulevat esille vasta vuosikymmenten kuluttua ja jossain muualla kuin koulun seinien sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat