Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttipelissä olisi tilausta naisehdokkaalle

Puolueissa on jo käynnistynyt mahdollisten ehdokkaiden arviointi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Seuraaviin presidentinvaaleihin on vielä lähes kaksi vuotta, mutta puolueissa on jo käynnistynyt mahdollisten ehdokkaiden arviointi.

Pisimmällä on keskusta, joka valitsee presidenttiehdokkaansa Seinäjoen puoluekokouksessa kesäkuussa. Matti Vanhanen on jo ilmoittautunut ehdokaskisaan.

Ilmoitus taisi tulla epämieluisana yllätyksenä elinkeinoministeri Olli Rehnille, jota pidettiin yhtenä mahdollisena ehdokkaana. Rehn kertoi tiistaina blogissaan, ettei pyri ehdolle. Hän sanoi keskittyvänsä ministerin tehtäviin.

Rehnin urasuunnitteluun taitaa jäädä vain yksi vaihtoehto: Suomen Pankin pääjohtajuus.

Vanhasen varhaisella ilmoituksella saatettiin myös torjua Paavo Väyrysen nousu vielä kerran keskustan presidenttiehdokkaaksi. Vuoden 2012 vaaleissa Väyrynen oli keskustan ehdokas suurelta osin sen vuoksi, ettei kukaan muu varteenotettava keskustalainen halunnut ehdolle.

Tuntuu kuin keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä olisi halunnut presidenttiehdokkuuden pois jaloista häiritsemästä maan johtamista.

Keskusta saa nyt julkisuutta, mutta voi olla liikkeellä liian varhain: kesän puoluekokouksen jälkeen Vanhasen ehdokkuudella ei enää ole uutisarvoa.

Puolueiden ehdokasasettelu presidentinvaaleihin on vain varjonyrkkeilyä, kunnes tiedetään, mitä presidentti Sauli Niinistö aikoo. Hän on luvannut ilmoittaa pohdintansa tuloksen ensi keväänä.

Niinistö on sen verran suosittu poliitikko, että hän todennäköisesti pääsee jatkokaudelle, jos haluaa. Silloin muut puolueet kisaavat pääsystä kakkoskierrokselle. Toisesta sijasta saattaisi olla hyötyä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Niinistön päätös saattaa vaikuttaa muun muassa Sdp:n ehdokasvalintaan. Vahvimpina niminä puolueessa pidetään Eero Heinäluomaa ja Jutta Urpilaista. Jos Niinistö haluaa jatkokaudelle, naisehdokkaalla olisi hyvä mahdollisuus päästä kakkoseksi.

Ehkä sama asetelma mielessään vasemmistoliiton presidenttiehdokkuutta harkitsee europarlamentaarikko ja entinen ministeri Merja Kyllönen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat