Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppasopimus uhkaa myöhästyä

TTIP on vastatuulessa sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ympäristöjärjestö Greenpeacen kautta julki tulleet tiedot kertovat, että Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välillä käytävissä vapaakauppaneuvotteluissa on vielä pitkä matka maaliin.

Kuten etukäteen oli arvattavissa, yksi vaikeimmista asioista TTIP-neuvotteluissa on eurooppalainen varovaisuusperiaate ympäristön ja kuluttajan suojelussa.

Euroopassa pidetään pääsääntönä sitä, että jos tuotteesta voi olla vaaraa eikä turvallisuudesta ole täyttä tieteellistä näyttöä, turvallisuus on todistettava ennen myyntiin päästämistä. Atlantin takana ajatellaan, että tällaisessa tilanteessa vaarallisuus on voitava osoittaa, jotta myynti voidaan estää tai myyjältä voidaan vaatia korvauksia.

Näistä eroista on kuitenkin vaikea tehdä sellaista johtopäätöstä, että Eurooppa olisi paljon varovaisempi ja suojelevampi. Muutaman vuoden takainen selvitys Comparing Risk Regulation in the United States and Europe päätyy siihen, että elävässä elämässä maanosien erot ovat aika pienet.

Periaatteiden poikkeamat johtavat eroihin lähinnä suojelun valikoimassa: eurooppalaisia suojellaan muun muassa geenimuunnellulta ruoalta ja hormonilihalta, yhdysvaltalaisia esimerkiksi ilman pienhiukkasilta. Tämän autonvalmistaja Volkswagen koki katkerasti. Diesel, joka kelpasi Eurooppaan, oli Amerikkaan liian saastuttava.

Oli oletettavaa, että valtioiden ja yritysten välisten mahdollisten riitojen sovittelumekanismista ei synny helposti sopua. Euroopassa on yritetty muuttaa alkuperäistä, ulkopuolisten tuomareiden varaan rakennettua menettelyä sellaiseksi, että demokratian päätöksiä ei voitaisi jyrätä ja valitusmahdollisuuksia olisi riittävästi. Tämä ei tunnu maistuvan amerikkalaisille.

Pahin ongelma neuvotteluissa taitaa kuitenkin olla ajan loppuminen. TTIP-sopimusta haluavat katsovat, että sopimuksella olisi toivoa saada Yhdysvalloissa hyväksyntä, jos neuvottelutulos olisi valmis presidentti Barack Obaman hallintokaudella. Obama kertoi Euroopan-vierailullaan, että TTIP-neuvotteluihin on nyt pantava vauhtia.

Neuvottelujen vauhdittaminen edellyttäisi, että molemmilla puolilla Atlanttia uskallettaisiin joustaa omissa tavoitteissa. Sitä mahdollisuutta ei oikein nyt ole: sopimus on kummassakin päässä poliittisessa lukossa.

Euroopassa TTIP herättää laajempaa vastustusta kuin sisällön perusteella olisi kohtuullista. Sopimuksen kannatus on huvennut, sillä sopimus on joutunut ottamaan kantaakseen kaikki yritysmaailman synnit. Tilannetta ei auta, että neuvottelut on pidetty poissa julkisuudesta. Sopimusta haluavilla ei ole ollut mahdollisuutta puolustautua.

Yhdysvalloissa ulkomaailmaan epäilevästi suhtautuva presidentinvaalikamppailu nostattaa näkemyksiä, joiden mukaan amerikkalaista keskiluokkaa ja heidän työpaikkojaan voitaisiin suojella rajamuureilla. Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimus TPP on jo joutunut tällaisen mielipideilmaston takia kovaan vastatuuleen.

Ehdokkaat voivat heitellä tässä vaiheessa ärhäköitäkin turvallisuuspoliittisia näkemyksiä, koska he tietävät, että ihan kaikkea tämän sektorin avauksia ei tarvitse eikä voikaan lunastaa.

Talouden puolella tilanne on vähän toinen. Jos lupaa nostaa rajamuureja – vaikkapa amerikkalaisen työn suojelemiseksi –, lupauksen toteuttamisesta on vaikea myöhemmin livetä. Lopputulos on siis, että jo nyt tehdään tulevan presidentin kauppapolitiikkaa. Eikä se sanotusta päätellen edistä kaupan vapautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat