Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo voi hyvinkin voittaa Stubbin

Orpon ehdokkuus oli selvää jo viime viikolla, kun hän kertoi harkitsevansa puheenjohtajaehdokkuutta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Orpo mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan
Orpo mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan
Sisäministeri Petteri Orpo piti keskiviikkona lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi aikovansa haastaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajakisassa.

Keskiviikkona tuli ilmoitus, jota osattiin jo odottaa: sisäministeri Petteri Orpo haastaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajakisassa. Puheenjohtaja valitaan Lappeenrannan puoluekokouksessa kesäkuun toisena viikonloppuna.

Orpon ehdokkuus oli selvä jo viime viikolla, kun hän ilmoitti harkitsevansa puheenjohtajaehdokkuutta. Ei sellaista asiaa turhan päiten kerrota julkisuuteen – sillä pohjustetaan maaperää varsinaiselle ilmoitukselle. Jo ennen viimeviikkoista ilmoitusta kokoomuksessa kuiskittiin, että Orpo saattaa sittenkin haastaa Stubbin.

Orpo lähti kisaan, koska häntä pyysi siihen moni kokoomuslainen. Orpo sanoi eilen toimittajille, ettei ole tyytyväinen puolueen jännitteiseen tilaan ja alhaiseen kannatukseen. ”Kokoomus ansaitsee parempaa ja pystyy parempaan”, hän totesi.

Orpolla on varsin hyvät mahdollisuudet voittaa Stubb. Kisasta voi tosin tulla ennakoitua tiukempi, sillä Stubbilla on kilpaurheilijan sielunrakenne. Kaksi vuotta sitten hän pääsi yllättämään ainakin Jan Vapaavuoren ja tämän kannattajat ahkeralla kampanjoinnillaan. Hän otti puoluekokouksen alla yhteyttä lähes kaikkiin äänivaltaisiin puoluekokousedustajiin. Vapaavuori oli silloin kokoomusvaikuttajien ehdokas.

Orpo edustaa monen kokoomuslaisen mielessä niitä piirteitä, joita kokoomuksen puheenjohtajalta odotetaan. Stubbissa vastaavasti vierastetaan joitakin piirteitä.

Siinä missä Stubb on julkisuushakuinen persoona, joka esittelee politiikan lomassa sujuvasti urheilusuorituksiaan, Orpo on korostetusti asiakeskeinen poliitikko.

Stubb ei ole kovin luontevasti loksahtanut valtiovarainministerin rooliin, jossa lukujen pitäisi putoilla suusta täsmällisinä. Samaan aikaan Orpo on osoittanut taitonsa sisäministerinä pakolaiskriisin hoidossa sekä puolueensa neuvottelijana sote-kiistassa ja paikallisesta sopimisesta väännettäessä. Hän on todennäköisesti hallituksen suosituin ministeri.

Orpo on pitkän linjan kokoomuslainen. Hän on ollut kokoomusaktiivi parikymmentä vuotta ja edennyt politiikassa tavanomaista reittiä pitkin: ensin kaupunginvaltuustoon, sitten kansanedustajaksi, eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja viimein ministeriksi. Hän edustaa nykyisin puolueen keskustaoikeistolaista valtavirtaa, ainakin Stubbiin verrattuna.

Stubb tuli politiikkaan suoraan huipulle: ensin europarlamentaarikoksi – huikealla henkilökohtaiselle äänisaaliilla – ja sitten ulkoministeriksi Ilkka Kanervan tilalle. Siitä pitäen hän on ollut yhtäjaksoisesti ministeri kolmen hallituksen keskeisimmillä paikoilla. Joidenkin mielestä Stubb on saanut politiikassa liian paljon liian helpolla.

Orpo on syntynyt Köyliössä. Hän opiskeli ja asuu nyt Turussa, kokoomuksen vahvassa piirissä. Sekin on kokoomuksessa meriittiä, ettei ole helsinkiläinen. Stubb asuu Espoossa, mutta hänet mielletään yhtä kaikki helsinkiläiseksi.

Markkinataloutta kannattavana puolueena kokoomus todella osaa markkinoinnin, sekä yksilötasolla että puolueena. Orpon lähtö puheenjohtajakisaan toteutettiin vaihe kerrallaan. Vaihe vaiheelta kokoomuslaisten ja tiedotusvälineiden odotuksia kasvatettiin.

Samana viikonloppuna kokoomuksen puoluekokouksen kanssa pidetään keskustan, vasemmistoliiton ja Rkp:n puoluekokoukset. Vasemmistoliitto ja Rkp valitsevat uuden puheenjohtajan, ja keskustakin nimeää presidenttiehdokkaansa ja valitsee uuden puoluesihteerin. Ei ole vaikea arvata, minkä puolueen kokous kerää päähuomion.

Markku Ulander / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti keskiviikkona lähtevänsä mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan.
Sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti keskiviikkona lähtevänsä mukaan kokoomuksen puheenjohtajakisaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat