Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoiset miehet ratkaisivat esivaalin mutteivät vaalia

Demokraattiehdokas lähtee vaalimatematiikan ansiosta syksyn kisaan paremmista lähtöasemista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Senaattori Ted Cruz olisi ollut Yhdysvalloissa republikaanien valtavirralle huonoin mahdollinen presidenttiehdokas – ellei liikemies ja mediapersoona Donald Trump olisi hallinnut kisaa. Moni vaikuttaja ryhtyi kevään mittaan vastentahtoisesti kannattamaan Cruzia ainoana vaihtoehtona Trumpille.

Trumpin voitonhuuma imi kuitenkin ihmisiä mukaansa. Häneltä ei edes odotettu johdonmukaista järkipuhetta. Tiistaina Indianassa nöyryyttävän tappion kärsinyt Cruz vetäytyi kisasta ja siten varmisti Trumpin nousun republikaanien ehdokkaaksi.

Puolueiden sisäiset esivaalit kuvasivat, kuinka laajaa tyytymättömyys yhdysvaltalaisissa äänestäjissä on. Trump hyödynsi sitä syyttämällä vähemmistöjä ja maailmaa Yhdysvaltojen ulkopuolella, Cruz kuvaamalla itseään Washingtonin eliitin ulkopuolisena senaattorina ja demokraattien puolella Bernie Sanders arvostelemalla rahaeliitin valtaa.

Trumpin viesti osoittautui vahvimmaksi. Valkoisen alemman keskiluokan ja työväestön miesten tyytymättömyys nosti hänet puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Vaikka Trump ei voittaisi ensi syksyn vaaleja, hänen kannattajakuntansa säilyy poliittisena voimana, jonka olemassaolon muut joutuvat ottamaan huomioon. Se voi näkyä sekä ulko- että sisäpolitiikassa ja ainakin tavassa käydä poliittista keskustelua.

Seuraavaksi Trump todennäköisesti yrittää siirtyä politiikan keskikentälle. Osittain hän voi onnistua, sillä hänen populistisessa viestissään on aineksia oikealta ja vasemmalta.

Vaalimatematiikka ei kuitenkaan suosi Trumpia. Koska voittaja saa kunkin osavaltion kaikki valitsijamiehet, demokraattiehdokas pääsee kisaan paremmista lähtöasemista. Perinteisesti demokraattiehdokasta kannattaneiden itä- ja länsirannikon osavaltioiden lisäksi Clintonin pitää voittaa jokin Floridan kaltainen tiukan kisan osavaltio.

Republikaanien ongelma on, että puolueesta on tullut valkoisen miehen puolue. Latinoväestön ja naisten suututtaminen riittänee ratkaisemaan kisan Clintonin eduksi. Suurin uhka Clintonin valinnalle olisi jokin skandaali. Sellaisten metsästäminen ja rakentelu on luultavasti jo täydessä käynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat