Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-kansanäänestystä olisi vaikea väistellä

Kansan mielipide on tärkeä – ja hankala – osa liittymisprosessia.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Suomalaiset perustelevat sekä kielteistä että myönteistä Nato-kantaansa Venäjän arvaamattomuudella. Siihen nähden, miten nopeasti Suomen turvallisuusympäristö ja Venäjän käyttäytyminen ovat muuttuneet ja Venäjän uhka kasvanut, Nato-jäsenyyden kannatuksessa on vain pieniä liikahduksia.

Kannatus ei ole juuri noussut. Vastustus on tosin hieman laskenut. Eniten on lisääntynyt epävarmuus.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei Suomen pitäisi pyrkiä Naton jäseneksi. Nato-jäsenyyden kannattajia on 27 prosenttia.

Jos valtionjohto nyt päätyisi siihen, että Suomen olisi syytä aloittaa nopeaan tahtiin neuvottelut Nato-jäsenyydestä, kysymykseen siitä, olisiko päätöksellä todella kansan tuki, olisi vaikea vastata.

Pitäisikö kansalta siis kysyä?

Viime viikolla julkaistu arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista on monessa suhteessa mielenkiintoista luettavaa. Yksi Mats Bergquistin, François Heisbourgin, René Nybergin ja Teija Tiilikaisen laatiman arvion ansioista on, että se nostaa keskusteluun pohdinnan siitä, mikä olisi kansanäänestyksen rooli Natoon liittymisen prosessissa.

Se olisi hankala.

Suomalaiset ovat nyt siinä käsityksessä, että kansalle on annettu poliittinen lupaus kansanäänestyksestä. Laki ei sitä silti vaadi.

Luonteeltaan Nato-äänestys on siitä erikoinen, että se haluttaisiin järjestää oikeastaan vain, jos voitaisiin olla varmoja, että enemmistö todella kannattaisi Natoa.

Kansanäänestys myös lisäisi sietämättömällä tavalla muutenkin erittäin kriittisen hakuprosessin epävarmuutta. Ja mitä kysyttäisiin? Otettaisiinko kantaa valmiiksi neuvoteltuun sopimukseen? Kysyttäisiinkö ehdoista – että muuten kyllä, kunhan ei tule tukikohtia tai ydinaseita?

Hyvin monet, myös Nato-selvityksen laatijat, ovat sitä mieltä, että moniulotteinen Nato-kysymys olisi yksinkertaisempi, jos Suomi ja Ruotsi päätyisivät samoihin ratkaisuihin.

Nato-selvityksessä lähdetään siitä, että ainakin Ruotsissa Natosta järjestettäisiin kansanäänestys. Se lienee edellytys sille, että demarit saataisiin kannattamaan Nato-jäsenyyttä.

Voi olla, että Suomen ja Ruotsin käsitykset Nato-kansanäänestyksestä poikkeaisivat toisistaan – poikkeavathan Nato-keskustelutkin. Todennäköisimmin Ruotsissa äänestettäisiin siitä, lähdetäänkö koko neuvotteluihin. Suomessa ehkä kysyttäisiin kantaa vasta, kun Naton kanssa olisi jo valmiiksi neuvoteltu diili.

Tuloksilla on vaikea spekuloida. Puolet ruotsalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyden kannatus kuitenkin kasvaa, myös Nato-jäsenyyttä vastustavissa demareissa.

Osa turvallisuuspolitiikan asiantuntijoista on Suomessa sitä mieltä, että jos porvarit palaavat valtaan, Ruotsi voisi tehdä nopeastikin päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta. Käännös linjassa saattaisi jopa yllättää Suomen. Suurimmat yllätykset taitaisivat silti tulla Venäjältä.

Natoon liittyminen on monimutkainen diplomaattinen ja poliittinen prosessi. On selvää, että Venäjä reagoi, jos Suomi aloittaa jäsenyysneuvottelut. Jos Venäjä ei niin tekisi, se menettäisi uskottavuuttaan. Toisaalta Venäjä reagoi jo nyt – ja myös Venäjälle voi olla epäselvää, milloin sen on kaikkein tehokkainta vaikuttaa suomalaiseen mielipiteenmuodostukseen. Ehkä Venäjän kannattaisikin keskittyä vaikuttamaan ruotsalaisten kantoihin, millä toki olisi suuri vaikutus suomalaisiin.

Nato-selvitys arvioi, että Venäjän vastatoimet olisivat vihamielisimmillään ja niiden vaikutus suurin juuri jäsenhakemuksen käsittelyn aikaan. Kansanäänestys järjestettäisiin siis kovin kireässä ilmapiirissä.

Se, että kansa tyrmäisi jo neuvotellun sopimuksen, olisi turvallisuuspoliittinen katastrofi. Ja miten suuri tuki ja äänestysprosentti toisivat jäsenyydelle legitimiteetin?

Kansan mielipiteellä on tärkeä osa liittymisprosessissa. Myös se, miten jäsenyydelle saadaan kansan tuki, on merkityksellistä. On selvää, että äänestäjät miettisivät myös sitä, tarkoittaisiko ”ei” ikuista eitä Natolle – ei välttämättä.

Jos Nato-arviossa jotain korostetaan, niin sitä, että Nato-jäsenyys merkitsisi todellista ja kertakaikkisen perusteellista poliittista suunnanmuutosta. Siksi on vaikea väittää, ettei kansanäänestystä tarvita. Olisikin hyvä kuulla myös eturivin poliitikkojen perustelut sille, ettei kansa saisi erikseen kertoa kantaansa – jos asia joskus ajankohtaistuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat