Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpismin ydin: Oli lottovoitto syntyä Suomeen, ja sitä tuuriahan ette minulta vie

Jos syntyy Suomeen, etu on yhä jättimäinen.

Pääkirjoitus
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

On lottovoitto syntyä Suomeen. Sanonta tuli tutuksi Urho Kekkosen puheesta. Lottovoitto on syntyä Suomeen on myös Kari Tapion laulu. Asian on siis oltava totta.

Analyysiä tukee Maailmanpankin entinen tutkimusjohtaja Branko Milanovic. Hän on tutkinut kirjassaan Global Inequality: A New Approach for the Age of Globalization tulojen jakautumista maapallon ihmisten kesken viime vuosikymmeninä. Milanovicia kiinnostaa alustava voitonjako: kuinka paljon ihminen on voittanut suhteessa muihin siksi, että sattui syntymään vaikkapa Suomeen?

Jättipotin. Pelkästään syntymällä sotien jälkeen Suomen kaltaiseen maahan pääsi osaksi buumia, jossa ympärille tupsahteli tehtaita, terveyskeskuksia ja puoli-ilmaista koulutusta. Monessa muussa kolkassa sai vain lisänumeroita.

Ihmisen pelkästään syntymällä saamaa etua Milanovic kutsuu ansiottomaksi arvonnousuksi (”citizenship rent”), jota maailmassa nyt vain jaetaan tuurilla. Jos syntyy Suomeen, etu on yhä jättimäinen.

Enää potti ei kuitenkaan kasva kaikilla.

Vuosina 1988–2008 ostovoimaansa kasvattivat etenkin globaali tulokärki ja kehittyvien talouksien, lähinnä Kiinan, uusi keskiluokka, jonka tulot ovat nousseet 60–70 prosenttia – tosin matalalta lähtötasolta. Käytännössä nollassa kasvu on käppyröiden kohdassa, jota ekonomisti kutsuu ”vanhastaan rikkaiden maiden alemmaksi keskiluokaksi”. Osa meistä junnaa alta nousevan Aasian ja yllä porskuttavan eliitin välissä. Se kismittää, ja sen tietää esimerkiksi Donald Trump.

Trumpismin ydin on puolustaa etua, jonka on saanut syntymällä oikeaan kohtaan. Edut vain omalle väelle! Kaupalta rajat kiinni ja muut maat taas maksamaan! Lottovoitto takaisin!

Mutta voiko globalisaation oikeasti peruuttaa, kirja kysyy. Yhä useampi joutuu työssään maailmanlaajuiseen kilpailuun. Eikö tämä avautuminen sitten tarkoitakaan, että yhtä ahkerien ja etevien ihmisten tulojen pitäisikin eri maissa tavalla tai toisella lähestyä toisiaan?

Siinäpä nuorelle vuosisadalle nimikkopulma. Vastauksesta riippuu, mitä ajattelemme vaikkapa maahanmuutosta, talousmahdin ja työn siirtymisestä Aasiaan tai vapaakaupasta. Vastaus voi olla myös karu ja seuraukset yhtä karuja.

Lotossa Suomen voittanut jää mietteliääksi. Ei kai kukaan hullu luovu voitostaan tuosta vain? Ja sitten voi olla myös ihan oikein, että muutkin pääsevät laulamaan Kari Tapiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat