Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimaiden keskiluokka tuntee olonsa epämukavaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eurooppalaisten tavassa ihmetellä Yhdysvaltojen presidentinvaalien vaiheita on paljon liioittelua. Vaikka ensimmäinen reaktio on korostaa maanosien eroja Atlantin eri rannoilla, poliittiset ilmiöt eivät ole lopulta kovin erilaisia. Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ihmisten tyytymättömyys puskee pintaan.

Tyytymättömyydessä on monta tasoa. Suoraviivaisinta se on niiden keskuudessa, jotka kokevat omien työpaikkojensa ja elintasonsa olevan uhattuina globalisaatioon liittyvien ilmiöiden keskellä.

Euroopassa moni työntekijä pelkää maahanmuuton kaventavan toimeentuloa joko työttömyyden tai kohonneiden sosiaaliturvamenojen kautta. Myös Yhdysvalloissa osa kokee maahanmuuton uhaksi, mutta siellä suurempi painotus on kauppasuhteilla: työpaikkojen on koettu muuttuneen vientituotteeksi, kun Kiinan kaltaiset maat menestyvät.

Talous- ja yhteiskuntatieteilijät voivat päätyä toisiin lopputuloksiin, mutta politiikassa tunne on yleensä tilastoja vahvempi käyttövoima. Se näkyy Trump-ilmiön lisäksi lähes kaikissa eurooppalaisissa vaaleissa.

Työntekijäväestön murheet eivät kuitenkaan ole ainut muutosvoima, joka jyllää poliittista karttaa länsimaissa uusiksi. Muutospaineet ulottuvat nykyisin keskiluokkaan, eli siihen kansankerrokseen, joka koulutuksen avulla on päässyt kiinni siisteihin sisätöihin ja jonka lupaus omille lapsille perustuu samalla tavalla koulutuksen takaamaan hyvään ja turvalliseen elämään.

Lakkautettu tehdas, jonka tuotanto siirtyy toiseen maahan, on konkreettinen muutos, johon voi ottaa kantaa ja ryhtyä toimenpiteisiin. Paljon salakavalampaa on, jos keskiluokan tulevaisuudenusko alkaa hiipua.

Yhdysvalloissa työmarkkinat toimivat joustavasti, mutta hyvien työpaikkojen imuun pääsyyn tarvittavan koulutuksen hinta kasvaa koko ajan. Samaan aikaan asiantuntija-ammateissa ulkomainen kilpailu lisääntyy sekä koulutetun väen maahanmuuton että rajat ylittävän verkostotalouden ansiosta.

Euroopassa koulutusjärjestelmä on reilumpi myös köyhistä perheistä tuleville, mutta työmarkkinat toimivat hitaammin. Tilannetta vaikeuttaa myös maanosan harmaantuminen. Kun työikäistä väestöä on vähemmän, jokaisen työsuhteen niskaan lastataan iso annos hyvinvointijärjestelmien rahoitusvastuuta. Sekin hidastaa uusien työpaikkojen syntyä.

Tyytymättömyys ei kuitenkaan johdu pelkästään henkilökohtaisista kokemuksista, vaan havainnoista muun yhteiskunnan toiminnassa. Moni keskiluokkaan kuuluva on kokenut jääneensä osattomaksi kansantalouksien kasvusta. Vaikka tuloerot eivät tilastoissa olisikaan aina kasvaneet, kokemus haitarin venymisestä on vahva.

Osittain se liittyy julkisuuden aiheuttamaan taittovirheeseen, mutta kyse on myös todellisesta taloudellisen hyvän epätasaisesta kasautumisesta. Taloustieteilijät voivat selittää sitä digitaalisuudella ja tietotyön luonteella, mutta epämukavaa oloa selitys ei poista.

Donald Trumpin ja monen Euroopan maan populistijohtajan kaltaiset hahmot ovat tähän mennessä pystyneet hyödyntämään työpaikkojensa puolesta pelkäävän työväestön tyytymättömyyttä. Keskiluokan tyytymättömyyden seurauksia ei sen sijaan ole vielä kovin paljon nähty vaaleissa. Toivottavasti moni poliitikko miettii jo nyt ratkaisuja tilanteeseen, jotta paine ei ryhdy etsimään purkautumiskanavaansa yhteiskuntaa edelleen murentavalla tavalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat