Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lännen sillanpää Turkissa poistuu

Pakolaissopimuksen turkkilainen takuumies, pääministeri Ahmet Davutoğlu menettää paikkansa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
STEFFEN KUGLER / HANDOUT
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu tutustuivat huhtikuun lopussa Nizipin pakolaisleiriin Turkissa. Davutoğlu oli pakolaiskriisin selvittelyssä lännelle ja erityisesti Merkelille luottohahmo Turkissa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu tutustuivat huhtikuun lopussa Nizipin pakolaisleiriin Turkissa. Davutoğlu oli pakolaiskriisin selvittelyssä lännelle ja erityisesti Merkelille luottohahmo Turkissa. Kuva: STEFFEN KUGLER / HANDOUT

Euroopan unionin ja Turkin pari kuukautta sitten tekemä hutera rakennelma alkaa huojua.

Turkki ja EU sopivat, että Turkki pitää maaperällään muun muassa Syyriasta ja Irakista paenneita ihmisiä ja saa sitä vastaan unionilta rahaa.

Lisäksi Turkki tiivistää rajavalvontaansa, ja Kreikkaan saapuneista palautetaan Turkkiin ne, jotka eivät heti hae turvapaikkaa tai eivät ole sellaiseen oikeutettuja. EU lupaa vauhdittaa Turkin matkaa unionin jäsenyyteen ja poistaa nopeasti viisumivaatimukset turkkilaisilta matkustajilta.

Englannin kielessä on osuva ilmaisu kuvaamaan tilannetta, jossa sopimus tehtiin: ”shotgun wedding”– haulikkoavioliitto. Se oli liitto, johon päädyttiin pakon edessä ja ilman minkäänlaista yhteistä halua.

Pakolaisten suuren määrän vuoksi Euroopan maiden päättäjien asema äänestäjiensä edessä heikkeni, maiden keskinäinen solidaarisuus horjui, ja EU:n keskeiset periaatteet repeilivät. Vaikka miten sopimusta lännessä kehuttiin, se oli hätäratkaisu. Ja vielä sellainen, jossa Turkki päätyi niskan päälle.

Turkille jäi edelleen valtava määrä pakolaisia ja se mahdollisuus, että portit avataan, jos länsi vikuroi. Näinhän ei demokraattinen, ihmisoikeuksia ja sopimuksia kunnioittava maa tekisi. Mutta sellaiseksi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Turkkia ei voine luonnehtiakaan.

Erdoğan on päin vastoin tehnyt selväksi, että hänellä on naru kädessä ja länsi on sen päässä. Hän on pullistellut äänestäjilleen, että tässä tilanteessa Eurooppa on paljon riippuvaisempi Turkista kuin Turkki Euroopasta. Jos lännellä on jotain huomautettavaa, pakolaisvirta voi muuttua taas vuolaammaksi.

Turkki alkoi käyttää tilannetta häikäilemättä hyväkseen. Kun saksalainen koomikko Jan Böhmermann esitti Erdoğania herjaavan runon, Turkki painosti Saksaa päästämään asian oikeuteen. Saksan viranomaiset aloittivat asian tutkinnan.

Viisumivaatimuksia ja jäsenyyttä hoputettiin, vaikka Turkki etääntyi niistä oikeusvaltioperiaatteista, joita sen olisi toteutettava saadakseen etunsa. Keskiviikkona komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans luonnehti, että Turkki on tehnyt ”vaikuttavaa edistymistä”, minkä vuoksi viisumivaatimukset voisivat poistua heinäkuussa, jos loput ongelmat saadaan hoidettua.

Kun huippukokous sopi ehdoista, EU-päättäjät etsivät syytä luottaa sopimuksen pitävyyteen. Takuumieheksi nousi pääministeri Ahmet Davutoğlu. Davutoğlu oli Brysselissä hyvin looginen ja maltillinen neuvottelukumppani – paljon loogisempi ja diplomaattisempi kuin vaikkapa Kypros EU:n omissa joukoissa. Pääministerin toivottiin loiventavan Erdoğanin arvaamatonta jyrkkyyttä.

Torstaina tapahtui lopulta väistämätön. Erdoğan pudotti Davutoğlun palliltaan. Tämä vahvistetaan valtapuolue AKP:n kokouksessa kuun lopulla. Davutoğlun synti oli tiettävästi se, ettei hän hyväksynyt Erdoğanin pyrkimystä siirtää yhä lisää valtaa itselleen. Tästä voi päätellä, että Davutoğlulle valitaan seuraaja, joka panee vastaan vielä vähemmän. Lännen kaipaama sillanpää katoaa, ja yksinvaltaisuus vahvistuu.

Samalla voi horjahtaa EU:n ja Turkin sopimuskin. Viisumivapaus pitäisi hyväksyttää jäsenmaissa ja EU-parlamentissa. Muutamissa maissa ja EU-parlamentin puolueryhmittymissä on vain odotettu syytä sanoa Turkille ei. Nyt sellainen olisi tarjolla. Jos Turkki ei saa, mitä se haluaa, Erdoğanin luonteenlaadulle sopisi se, että hän kostaisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat