Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastatuuli voi alkaa juuri kun työntö loppuu

Halvan öljyn tarjoama työntöapu voi loppua koska tahansa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan komission tuoreen talouskatsauksen voi lukea suorasanaisena ja lievästi optimistisena. Voi sen lukea myös rivien välistä ja suomalaisittain pessimistisesti.

Euroalue on kasvanut alkuvuonna hieman odotuksia nopeammin – ja Eurostatin mukaan nopeammin kuin koko EU. Euroalue onnistui ylittämään niukasti myös Yhdysvaltojen alkuvuoden kasvulukemat. Työttömyyskin vähenee.

Euroalueen bruttokansantuotteen määrä ylittää juuri nyt sen tason, jossa oltiin ennen finanssikriisin iskua kahdeksisen vuotta sitten.

On hyvä, että kasvetaan. Ongelma vain on, että Euroopan taloutta nyt nostattavat tekijät ovat paljon helpommin ohi meneviä seikkoja kuin ne, jotka uhkaavat taloutta.

Komissio myöntää, että virinnyt kasvu on syntynyt ennen kaikkea halvan öljyn ja euron halpenemisen vuoksi.

Talouksien oma tekeminen kasvun luomiseksi on toki auttanut, mutta ”tuulen tuoman” öljyn hinnan romahduksen rooli on ollut suurempi kuin sen pitäisi olla.

Öljyn hinnan ennustaminen muutamaa viikkoa pitemmälle on lähes mahdotonta. Ja tilanteen muuttumiseen ei tarvittaisi kuin se, että Saudi-Arabia pienentäisi äkillisesti tuotantomääriään.

Euroopan keskuspankin negatiiviset korot ja velan osto-ohjelmat ovat johtaneet euron arvon laskuun. Mutta sekin on jonkinlaista talousdopingia.

Negatiivisten korkojen maailmaan siirtyminen on siirtymistä tuntemattomaan. Edessä saattaa olla yllättäviä riskejä, joihin ei ole varauduttu. Esimerkiksi rahoituslaitosten toiminnan riskit kasvavat ja voivat lopulta syödä sen, mitä kevyellä rahapolitiikalla on saavutettu. Raha-avun rajat tulevat vastaan.

Kasvun uhkat taas ovat raskaita ja rakenteellisia. IMF varoitti jo, että Aasian maiden taloudet velkaantuvat huolestuttavaa tahtia. Samaan aikaan Kiinan kasvu hidastuu – todennäköisesti nopeammin kuin mitä viralliset tilastot kertovat.

Ohimenevien etujen ja pitempiaikaisten ongelmien ajoitus voi olla Euroopan kannalta huono. Ensin mainittujen työntö saattaa sammua silloin, kun jälkimmäisten nostattama vastatuuli alkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat