Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehmät laitumelle Viikissä

Lehmät riehaantuvat päästessään ulos aurinkoon.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kevät on siinä vaiheessa, että on aika päästää naudat ulos laitumelle. Tänään voi laidunkauden avajaisia seurata esimerkiksi Helsingin yliopiston koetilalla Viikissä.

Sanonta ”kuin vasikat laitumella” kuvaa hyvin lehmien hurmoshenkistä riehaantumista, kun ne pitkän ja pimeän talven jälkeen pääsevät auringonvaloon ja tuoreen ravinnon äärelle. Usein talvi on lehmillä kulunut navetassa samoja seiniä tuijottaessa. Sosiaalisessa mediassa on lukuisia videoita riemuissaan ulkoilmassa koikkelehtivista naudoista.

Kyllähän ihminenkin hiukan villiintyy, kun valo ja lämpö syrjäyttävät pimeän talven räntäsateineen. Ulkona viihtyvät silloin kaikki, jotka sinne pääsevät.

Eläinsuojelulaki vaatii, että kesäkaudella lehmien pitää päästä parsinavetasta ulos laiduntamaan vähintään 60 päivänä. Pihattonavetoissa laidunnuspakkoa ei ole, mutta hyvää laidunnus tekee pihattonavettojenkin eläimille.

Laiduntaminen on lehmille lajityypillinen elämisen tapa. Suomen lehmistä noin 80 prosenttia laiduntaa. Sisäruokintakaudella pihattonavetta on lehmille parsinavettaa parempi elinympäristö.

Lehmä on nisäkäs siinä missä ihminenkin. Myös ihmiselle liikkuminen tekee hyvää, vaikka laki ei siihen pakotakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat