Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vertailu nimeää Suomen pahimmaksi holhoajaksi – ja se on hyvää viihdettä

Muutaman ajatushautomon Epicenter-yhteenliittymä nimesi Suomen EU:n ylivoimaisesti tiukimmaksi holhoojavaltioksi.

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Onko tässä mitään järkeä, kyseli Jukka Polari mielipidesivulla (HS 3.5.). Kirjoituksen mukaan kaksi 15-vuotiasta ei saanut ostaa kaupasta simaa, koska se on alkoholijuoma. Pettyä sai myös täysi-ikäinen, joka samasta syystä ei saanut ostettua simaa ennen aamuyhdeksää.

”Sääntelyn purkamisesta puhutaan paljon, mutta alkoholipolitiikassa isovelimäinen valvonta jatkuu”, Polari totesi.

Suomella oli kunnia – tällä kertaa hyvin kyseenalainen – vapun alla sijoittua jälleen yhden eurooppalaisen maavertailun kärkeen. Muutaman ajatushautomon Epicenter-yhteenliittymä nimesi Suomen EU:n ylivoimaisesti tiukimmaksi holhoojavaltioksi (HS 27.4.).

Hautomoiden kehittämä holhousvaltioindeksi tarkastelee, minkälaisen säätelyn kohteena alkoholi, tupakka ja virvoitusjuomat eri EU-maissa ovat. Näkökulma yhteiskuntaan on siis melko kapea.

Simaesimerkki mielessä on suuri houkutus nyökytellä vertailun lopputulokselle. Kohtahan kielletään parveketupakointikin! Tai sitten indeksiin voi suhtautua jälleen yhtenä vertailuna, jolla on lähinnä viihdearvoa. Ennen kuin liikaa nyökyttelee tai kuittaa vertailun hömppänä, on hyvä katsoa, millainen ajatusmaailma sen taustalla on.

Laatijoiden mukaan indeksiin sisällytetään kaikki toimet ja käytännöt, joiden tarkoituksena on laillisten tuotteiden kulutuksen estäminen, koska ”holhoavat toimet tyypillisesti vähentävät yksilön elämänlaatua”.

Näkökulma on suoraviivainen: holhous nostaa hintoja, heikentää tuotteiden laatua, leimaa kuluttajia, aiheuttaa heille vaivaa, rajoittaa vaihtoehtoja sekä tiedonsaantia mainontakielloilla.

Epicenter perustelee kantansa kolmella tilastolla. Sijoituksella indeksissä ja eliniänodotteella ei ole Epicenterin mukaan tilastollista yhteyttä, ei myöskään alkoholin sääntelyn ja kulutuksen välillä. Eivätkä tupakoinnin rajoitukset selitä tupakoinnin yleisyyttä väestötasolla.

Näillä perusteilla mikään julkisen vallan sääntely ei ole hyväksyttävää, ei vaikka sille esitetään kansanterveydellisiä perusteita, kuten valtaosassa EU-maita tehdään tupakan ja varsinkin Pohjoismaissa alkoholin kanssa.

Indeksin lähtökohdat ovat fundamentaalisia. Aatesuunta tunnetaan myös nimellä oikeistolibertarismi. Jotain viihdearvoa indeksillä sentään on. Tupakkavertailussa mukana on tekijä, jossa vain yksi maa voi olla liberaali: nuuskan käyttö. Kuinka ollakaan, se maa on Ruotsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat