Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kädenojennus voi yllättää ikävästi

Poliitikot tuskin haluavat tukea verorahoilla kansainvälisiä suuryrityksiä ja vaimentaa Helsingin ulkopuolisia ääniä. Niin voi kuitenkin käydä, jos päätösten sivuvaikutuksia ei mietitä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Googlen kaltaiset kansainväliset toimijat ovat pitkään etsineet suomenkielistä uutissisältöä hyödynnettäväkseen.
Googlen kaltaiset kansainväliset toimijat ovat pitkään etsineet suomenkielistä uutissisältöä hyödynnettäväkseen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomi sai tällä viikolla hyvästä syystä tuntea kansallista ylpeyttä, kun Unesco järjesti lehdistönvapauden päivän tapahtumansa ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Suomen asema sananvapausvertailujen kärkimaana muistettiin mainita useaan otteeseen tuhatpäiselle yleisölle.

Vaikka Suomi on kultamitalisarjaa, muutosvauhti on kova. Yksittäisiä päätöksiä pitää katsoa osana viestintäpolitiikan kokonaisuutta. Muuten alueellisesti kattava moniääninen viestintä voi vaarantua.

Palapelissä on monta osaa. Pienen kielialueen toimijat kantavat nykyisin huomattavasti suurempaa verotaakkaa kuin kansainväliset jätit. Postin raju rakennemuutos voi pian uhata ihmisten oikeutta tiedonsaantiin. Yleisradion tulevaisuutta pohtivan parlamentaarisen työryhmän työ on loppusuoralla.

Kotimaisista toimijoista vahvimmilla on Yle, jonka rahoitus perustuu erilliseen veroon. Muista toimijoista ja muusta budjetista poiketen Ylelle luvattiin viime vaalikaudella kasvava rahoitus. Vaikka lupauksista on jo hiukan tingitty, Ylen osuus media-alan käytettävissä olevista resursseista kasvaa koko ajan.

Julkisen talouden yleinen säästöpaine ei kuitenkaan sivuuta Yleä. Mitä paremmin Ylen tehtävät on määritelty, sitä paremmassa turvassa ovat sen toiminnan arvokkaimmat osat. Yhtiö toimii yhä kasvulupauksien vuosien linjauksilla ja tavoittelee laajenemista ydinalueeltaan. Yhä enemmän tekstisisältöön panostavaa Yleä ei esimerkiksi mobiilimaailmassa erota lehtitaloista pian enää muu kuin rahoitusmalli.

Vapaaehtoisiin tilausmaksuihin perustuvassa lehdistössä, johon esimerkiksi maakuntalehdet kuuluvat, tilanne on toisenlainen. Kaikki tietävät, että tulevaisuuden turvaamiseksi pitäisi kasvattaa digitaalisten tilausten määrää, mutta tiestä on poliittisilla päätöksillä tehty jyrkkä. Viime vaalikaudella hallitus nosti paperilehtien tilausten verotuksen EU-tason yläpuolelle. Sähköisissä tilauksissa verokanta on korkein mahdollinen. Puheista huolimatta korjausliikettä ei näy.

Muutoksessa Helsingin Sanomien ja Kauppalehden kaltaiset valtakunnalliset lehdet ovat hyvässä vauhdissa, mutta maakunnissa edessä on kova urakka. Poliitikkojen on siksi hyvä tiedostaa nyt tehtävien ratkaisujen seuraukset.

Yhdeksi ratkaisuksi tilanteeseen Ylen johto on esittänyt uutismedioiden yhteistyötä. Ensi kuulemalta se saattaa vaikuttaa yhtiön kädenojennukselta ei-valtiollisille viestimille näiden vaikeassa tilanteessa. Aloite voi hetkeksi vähentää painetta Ylen rahoituksen kriittiseen tarkasteluun, mutta ehdotuksen toteutuessa pitkäaikaiset vaikutukset viestinnän moniarvoisuuteen voisivat olla arvaamattomat.

Ensimmäinen seuraus olisi, että jo nyt lisääntyvä verorahoitteisen sisällön asema suomalaisessa viestinnässä vahvistuisi entisestään. Se ei ole eurooppalaisen kokemuksen perusteella moniäänisen median näkökulmasta tervettä kehitystä, vaikka Suomessa poliitikot malttaisivat vastedeskin pitää näppinsä erossa Ylen sisällöistä.

Malli tekisi viestimien muusta keskinäisestä yhteistyöstä nopeasti kannattamatonta. Kädenojennus työntäisi syrjään ne ratkaisut, jotka eivät tukeudu verorahoihin.

Uhka voisi kuitenkin tulla Suomen rajojen ulkopuolelta. Googlen kaltaiset kansainväliset toimijat ovat pitkään etsineet ratkaisuja, joilla ne pääsisivät rahastamaan suomenkielisellä uutissisällöllä. On vaikea kuvitella, että täällä verovaroin tuotettu sisältö voisi pitkään olla käytettävissä vain rajatulle joukolle kotimaisia viestimiä.

Poliitikot tuskin haluavat, että verovaroilla tuettaisiin kansainvälisiä suuryrityksiä – joita ei tunneta merkittävinä veronmaksajina Suomessa – tai että Helsingin ulkopuoliset itsenäiset äänet hiipuisivat. Tämä tilanne voi silti syntyä päätösten oheistuotteena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat