Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n ja Saksan kiista korkolinjasta kärjistyy

Saksalla ei ole syytä elää kuin Roope Ankka.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin ja Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen lausunnoista voisi päätellä, että EKP ja Saksa yrittävät vetää Euroopan taloutta vastakkaisiin suuntiin.

Monien saksalaisten poliitikkojen mielestä keskuspankki tekee vaarallista politiikkaa viedessään euroaluetta negatiivisten korkojen käänteismaailmaan.

Draghin mukaan Saksa tekee tyhjäksi EKP:n yrityksiä pyrkiessään ylijäämän maailmanennätykseen ja pidätellessään kysyntää säästäväisyydellään.

Molemmissa arvioissa on perää. Ikävintä on, että linjat ovat keskenään vaarallisesti ristiriidassa.

Keskuspankin päättäjät ovat tyytyneet yleensä antamaan yleisluontoisia, diplomaattisia ja kapulakielisiä tulkintoja jäsenmaiden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Draghin tuoreimmat sanomiset ovat poikkeuksellisia. Hän iskee takaisin.

Draghin mukaan saksalaisten moittima negatiivisten korkojen linja ei ole ongelmien syy vaan seuraus. Schäuble sanoi kuukausi sitten, että korkolinja luo ongelmia eikä ratko niitä.

Draghin mukaan syytä pitää etsiä sieltä, missä vain säästetään ja kasataan vaihtotaseen ylijäämää. Hän muistutti, että Saksa on onnistunut pitämään kymmenen vuotta ylijäämäpottia, joka vastaa yli viittä prosenttia bruttokansantuotteesta. Ylijäämä kipuaa jo kohti kymmentä prosenttia.

Saksalla ei ole mitään syytä elää kuin Roope Ankka.

Epäilemättä negatiiviset korot syövät pankkitilisäästöihin tottuneita saksalaisia eläkesäästäjiä ja myös pankkeja. Mutta eikös sekin ole seuraus? Seuraus siitä, että kysyntää puuttuu maan talouspolitiikan takia, minkä vuoksi rahaa pitää hätistää eteenpäin.

Ja toisinpäin: jos haluaa korot plusmerkkisiksi, kannattaa toimia sen puolesta, että kysyntä elpyisi. Ja kysynnän elvyttämiseen Saksa pystyisi.

Mutta kyllä negatiivisten korkojen politiikkakin on riskialtista. Riskiä lisää se, että eurotalouden tärkeät mahdit vetävät eri suuntiin. Tehdessään näin ne lisäävät entisestään rahoitusmarkkinoiden ja säästäjien epävarmuutta. Ja se vain kasvattaa varovaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat