Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen historia tuntee monia suuria naisten tarinoita, joista kannattaisi tehdä elokuva

Juhlavuoden teema on ”yhdessä”. Toistaiseksi tuntuu siltä, että Suomen satavuotisjuhlia suunnittelevat yhdessä suomalaiset miehet.

Pääkirjoitus
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Suomen itsenäisyys täyttää sata vuotta ensi vuonna, ja tasalukua juhlitaan monenlaisin tavoin.

Valtioneuvoston alainen toimikunta jakaa rahaa Suomi 100 -ohjelmaan hyväksytyille tavoille juhlistaa Suomea.

Juhlavuoden teema on ”yhdessä”. Toistaiseksi tuntuu siltä, että juhlia suunnittelevat yhdessä suomalaiset miehet. Naiset tulevat esiin lähinnä perheisiin ja lapsiin liittyvissä aiheissa.

Yksi virallisista juhlavuoden elokuvista on Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas. Toinen on Klaus Härön ohjaama Suomen kuningas. Myös myyttinen Kullervon tarina on mukana. Tero Saarisen ohjaamassa orkesterin, kuoron, solistien ja tanssijoiden yhteisteoksessa pohditaan, ”miksi miehen elämässä kaikki lähtee väärään suuntaan”.

On aika nostaa esiin suomalaisia suurnaisia, joiden elämäntarinalla voisi juhlia satavuotiasta Suomea. Hyviä vaihtoehtoja on lukemattomia, tässä vain pari.

Elokuvan ansaitsisi melko tuntematon Karolina Eskelin (1867–1936), sillä hänen ”tarinastaan ei puutu dramaattisia jännitteitä, yllättäviä käänteitä, vastuksia eikä voittoja”, kirjoittaa tutkija Heini Hakosalo suomalaisten vaikuttajanaisten historiaa valottavassa teoksessa Naisten aika.

Eskelin oli Suomen ensimmäinen tohtoriksi väitellyt nainen. Hän kasvoi köyhyydessä ja eli ilman omia vanhempia 13-vuotiaasta asti, mutta sinnitteli tiensä yliopistoon ja tohtoriksi. Eskelinin piti anoa keisarilta erikoislupa lääkärinvalan vannomiseen.

Naiseutensa vuoksi Eskelin ei voinut valmistuttuaan hakea monia lääkärinvirkoja eikä päässyt etenemään tutkijanuralla. Sen sijaan hän perusti parikin sairaalaa sekä opiskeli ja työskenteli myös Yhdysvalloissa.

Lisäksi Eskelin oli Suomen automobiilikerhon perustajajäseniä ja Suomen ensimmäisiä autoilevia naisia. Vauhti-Karolinasta saisi menevän rainan.

Toinen suurnaiselokuvan aihe on tietysti Minna Canth. Hänen kuolemastaan tulee ensi vuonna kuluneeksi 120 vuotta.

Canth-elokuvan painotusvaihtoehtoja olisi paljon. Minna Canth oli seitsemän lapsen yksinhuoltaja ja liikenainen Kuopiosta; menestyvä kirjailija ja ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen.

Elokuvassa voitaisiin liikkua myös tämän päivän Kuopioon, jossa Canthin kotitalo Kanttila seisoo tyhjillään ja uhkaa rapistua. Onko Canthin vaalima edistys kääntynyt taantumukseksi, elokuva kysyisi.

Oikaisu 8.5. kello 13.45: Ensi vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta Minna Canthin kuolemasta, ei syntymästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat