Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimuksen vaikeudet jatkuvat edelleen

Eniten neuvotteluissa hiertää se, millä tavalla vuosityöaikaa pidennetään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Toukokuun ensimmäinen viikko on takana, eikä kilpailukykysopimuksen alakohtaisista neuvotteluista ole kuulunut sanottavia edistyksen merkkejä. Esimerkiksi ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen valitteli neuvottelujen tahmeata etenemistä. Hän vihjasi, että työnantajaliitot taitavat yhä toivoa sopimuksen kaatumista.

Malisen tuskailun ymmärtää, kun muistaa, että Pro solmii kuutisenkymmentä työehtosopimusta. Kiire tulee.

Muistakin palkansaajaliitoista on kuulunut valitusta, että työnantajia ei kiinnosta neuvotella, vaikka kello käy. Joillakin aloilla on vasta esitetty vastapuolelle omat vaatimukset.

Palkansaajapuolella epäillään, että työnantajapuoli pelaa hermopeliä: katsotaan, kumman kantti kestää.

Neuvotteluissa pallotellaan päänavaajan roolia alalta toiselle. Perinteinen päänavaaja Metalliliitto ei tällä kertaa sellaiseksi ryhdy. Syynä on yksinkertaisesti aikapula. Metallin liittokokous on toukokuun lopulla, ja liitolla menee kesäkuun puolelle ennen kuin mahdollinen sopimus on hyväksytty liiton uusissa virallisissa elimissä.

Myös Malinen arveli, että aikataulussa joudutaan joustamaan kesäkuulle. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun työmarkkinaneuvottelujen aikataulu venyy tavoitellusta. Joku aikataulu neuvotteluille on joka tapauksessa määriteltävä, muuten ne eivät etene lainkaan.

Vaikka neuvoteltavana on vain muutama asia, ne ovat palkansaajille vaikeita hyväksyä.

Eniten hiertää se, millä tavalla vuosityöaikaa pidennetään kilpailukykysopimuksen mukaiset 24 tuntia. Useilla aloilla työntekijät haluaisivat pidentää päivittäistä työaikaa. Työnantajat puolestaan haluavat työajan pidennyksen kokonaisina työpäivinä.

Työntekijöiden edustus järjestäytymättömissä yrityksissä hiertää niinikään. Suomen Yrittäjät pelkää, että edustuksesta sovitaan tavalla, joka vesittää työpaikkakohtaisen sopimisen tavoitteet.

Toukokuun lopulle onkin tulossa melkoinen sopimussuma. Aikaa on runsaat kolme viikkoa, ja sopimuksia pitäisi tehdä kolmisensataa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat