Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa käydään vessasotaa

Kyse on siitä, saavatko sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneet entiset miehet käyttää naisten vessoja.

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Monia absurdeja asioita on tapahtunut tänä vuonna Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Harvasta on kuitenkaan kirjoitettu niin paljon kuin naisten vessoista.

Luitte oikein.

Kulttuurisodan uusin rintama kulkee julkisissa vessoissa. Kyse on siitä, saavatko sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneet entiset miehet käyttää naisten vessoja.

Mikä ongelma tämä on, ajattelee käytännöllinen suomalainen. Ketä kiinnostaa, kuka pissaa missä? Eihän kukaan tarkasta papereita ovella.

Molemmilla osapuolilla on kuitenkin syynsä lietsoa vessaväittelyä. Transsukupuoliset haluavat oikeuden käyttää uuden sukupuolensa mukaisia vessoja, koska muu on syrjintää. Kristilliset konservatiivit vastustavat, koska he pelkäävät naisiksi naamioituneiden miesten ahdistelevan tyttöjä naisten vessoissa.

”Minä en ainakaan päästäisi 11-vuotiasta tytärtäni sellaisiin vessoihin, joissa naiseksi naamioitunut mies pääsee paljastamaan itsensä hänelle”, sanoi tuohtunut amerikkalaispastori minulle.

Ajatus siitä, että sukupuolenkorjausleikkaus tekisi ihmisestä pedofiilin kuulostaa aivan yhtä päättömältä kuin se, että homoseksuaalisuus tekisi ihmisestä pedofiilin. Tilastollisesti paljon suurempi vaara lapsille ovat olleet katoliset papit.

Mutta vessasodassa ei olekaan kysymys järjestä, vaan tunteesta. Korkein oikeus laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot viime kesänä. Sekä konservatiivit että liberaalit tarvitsevat uusia rintamalinjoja innostaakseen väkeä vaaliuurnille.

Bisnesmaailma ja kulttuuriväki ovat puolensa valinneet. Rokkilegenda Bruce Springsteen peruutti konserttinsa Pohjois-Carolinassa, jonka uuden lain mukaan transsukupuolisten pitää käyttää syntymätodistustensa mukaisia vessoja. Laki on maksanut osavaltiolle myös satoja työpaikkoja.

Vessasodalla voi kuitenkin olla vaaleissa ikäviä seurauksia liberaaleillekin. Tapasin äskettäin toimittajan, joka kannatti transsukupuolisten oikeuksia. Silti häntä tympi, että vessasodasta kirjoitetaan hänen lehdessään lähes joka päivä.

”Me puuhastelemme marginaalissa. Mitä tapahtui taloudelle ja työpaikoille, jotka koskettavat paljon useampia äänestäjiä?” toimittaja tuskaili.

Ja vastasi itse: näissä vaaleissa niistä puhuu republikaani Donald Trump.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat