Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos vuokralle halutaan, pitää tehdä vuokra-asuntoja

Ensiasunnon ostajien määrän vähentyminen voi olla muutakin kuin ongelma.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vuokra-asunnon näyttö Helsingissä 7. maaliskuuta 2016.
Vuokra-asunnon näyttö Helsingissä 7. maaliskuuta 2016. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Danske Bank nosti maanantaina esille Tilastokeskuksen taannoiset mittaukset ensiasunnon ostajista.

Tilastokeskuksen mukaan ensiasuntoa ostavien osuus kaikista ostajista on romahtanut. Vuonna 2014 tämä joukko oli 41 prosenttia pienempi kuin vuonna 2006.

Danske Bank tuntuu pitävän tilannetta ongelmana, joka on korjattava. Jos ei ole ensiasunnon ostajia, markkinoille ei tule uusia asiakkaita eivätkä asuntojen vaihtoketjut liiku. Samalla kutistuu tietysti myös pankkien asuntolainoitus.

Voi tilannetta katsoa muunakin kuin ongelmana.

Viennin kuihduttua Suomen taloutta ovat pitäneet käynnissä kotitaloudet. Ne ovat hoitaneet arvokasta tehtäväänsä velkaantumalla. Kotitalouksien velkaantumisaste on korkeampi kuin koskaan aiemmin. Suomessa velka on usein asuntolainaa.

Ensiasunnon ostajille tilanne on käynyt hankalaksi. Kymmenen viime vuoden aikana nuorten työmarkkinat ovat muuttuneet entistä epävakaammiksi. Tarjolla on monenlaisia silpputyösuhteita. Niitäkin löytää parhaiten pääkaupunkiseudulta.

Alueella, jossa asuminen on kallista, olisi siis tarjolla pätkätöitä. On aika luonnollista, että tällaisessa tilanteessa varoo suurta asuntolainaa ja etsii vuokrakotia.

Nuorten suhtautuminen työelämään on muuttunut – ehkä pakon edessä, ehkä jopa vapaasta tahdosta.

Heillä ei ole vanhempiensa tavoin pyrkimystä vuosikymmenten mittaiseen työsuhteeseen yhden työnantajan palveluksessa. Kun tulee parempi työtarjous, lähdetään työn perässä vaikka vähän kauemmas.

Tässäkin mielessä vuokra-asunto on monelle luonnollinen valinta.

Nuoret suhtautunevat myös velkaan toisin kuin aiemmat sukupolvet. Vanhemmille asuntolainan takaisinmaksu on ollut kaikki rahat nielevä elämäntehtävä, joka päättyy hieman ennen kuin elämä.

Jos siis haluaa vastata kasvavaan velkaantumisasteeseen, työmarkkinoiden vaikeuksiin ja nuorten asenteiden muutokseen, kannattaa rakentaa vuokra-asuntoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat