Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus etsii pelastajaa, mutta oikeasti se tarvitsisi uuden päämäärän

Kokoomuslaiset toivovat helppoa ihmettä, kirjoittaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja ja HS:n kolumnisti Matti Apunen.

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Monet kokoomuslaiset haluaisivat uuden puheenjohtajan, jolla ei olisi nykyisen puheenjohtajan ominaisuuksia. Sen lisäksi kokoomuslaiset haluaisivat puheenjohtajan, joka olisi . . . No, jotain.

Suosituin selitys Alexander Stubbin vaihtamiseksi kuuluu: ”Emme ole saavuttaneet tavoitteitamme.” Anteeksi nyt, mutta mitä tavoitteita? Mihin kokoomusväki pyrkii, paitsi yleiseen miellyttävyyteen ja mukavuuteen?

Aivan liian monilla kokoomuslaisilla ei ole kuvaa siitä, mitä he haluaisivat ja millä hinnalla. Kokoomus hakee pelastajaa, kun tosiasiassa se kaipaisi päämäärää. Sellaisen löytäisi nopeasti vaikka vilkaisemalla yleissidottuja työmarkkinoita, mutta en nyt ryhdy neuvomaan tämän enempää.

Puheenjohtajaehdokkaista talousliberaali Elina Lepomäki olisi selkeä aatteellinen vaihtoehto. Ben Zyskowicz – joka puhuu silloin kun muu kokoomus häveliäästi vaikenee, siis hyvin usein – kuitenkin kuittasi Lepomäen jo tässä vaiheessa hävinneeksi.

Näin tuntuvat ajattelevan muutkin, koska ”Petteri Orpo on suositumpi”. Tämä on aatteellista keskustelua à la kokoomus.

Kokoomus on helminauhaporvariston iloisesti rupatteleva yhteenliittymä.

Kun Jyrki Katainen livahti Brysseliin, kokoomus halusi tilalle jotain rohkeampaa ja vauhdikkaampaa. Se sai täsmälleen mitä tilasi, mutta kauhistui omia ajatuksiaan. Nyt se haluaisi Alex Stubbin tilalle jotain perinteisempää ja hitaampaa. Vuoden parin päästä se kaipaa seuraavaa sävytystä.

En kadehdi Stubbia. Hänellä on johdettavanaan päiväkoti, jonne lapset ajavat omilla Mersuillaan.

Vaikeassa tilanteessa kokoomuslaiset toivovat helppoa ihmettä. He odottavat, että talousjeesus astuisi Luxemburgissa Finnairin koneeseen ja tulisi pelastamaan puolueen omalta itseltään. Puheenjohtajakisaan Jan Vapaavuori ei ryhdy. Kokoomuksen kuntavaalit hän voisi kuitenkin pelastaa, itselleen rakkaassa Stadissa, jos sopiva polku pormestariksi löytyy.

”Kokoomuksen puheenjohtajapeli kovenee”, uutisoi Yle lauantaina. Uutisen mukaan tämä ilmenee siitä, että Petteri Orpon mukaan kokoomus on ehkä menettämässä yhteyttään keskiluokkaan. Jos tämä on ”kovaa” peliä, niin pehmeässä maailmassa on eletty. Orpo ei ole väärässä, mutta jos hän on oikeassa, keneen kokoomuksella on yhteys? Keskiluokka ei ole ”oikeiston” ja ”vasemmiston” väliin jäävä keskikokoinen möykky. Keskiluokka kattaa Suomessa lähes kaikki.

Kaikilla puolueilla on sama ongelma: mitä tälle joukolle voi ja pitää luvata.

Vasemmisto vaatii voimakkaampaa tulonjakoa. Se on helposti ymmärrettävä lupaus: rahoitetaan lisätarpeet muiden lompakosta. Mitä kokoomus lupaa? Tulonjakoa, joka kullataan muistutuksella siitä, että ”yrittäminen on tärkeää”.

En kaipaa jyrkkää oikeistolaista reuhaamista. Kaipaan vahvempaa markkinoiden tajua ja sitä, että globaalin työnjaon kysymykseen meidän ainoa vastauksemme ei olisi ”hyvinvointiyhteiskunta”.

Valinnanvapauden merkityksen kokoomus on alkanut tajuta, joskin monen kansanedustajan vastarinta on ollut ällistyttävän sitkeää.

Kokoomuksesta on poistunut viime vuosina puoluesihteeri Taru Tujusen ja esikuntapäällikkö Jussi Kekkosen taktinen äly. Sen seurauksena puolue seisoo usein peurana ajovaloissa, hämillään mutta urheasti hymyillen.

Samaan aikaan keskustalainen liikenneministeri Anne Berner on tehnyt hallituksen kokoomuslaisinta politiikkaa – tai sitä politiikkaa, jota kokoomuskin tekisi, jos se jonain aamuna heräisi ja huomaisi muuttuneensa karvaiseksi porvaripuolueeksi.

Berner vaikuttaisi ymmärtävän internet-talouden kaikenmuuttavan luonteen. Kokoomuslaisille ”pilvipalvelu” tarkoittaa kahvilaa Amsterdamissa. Berner taistelee monopoleja ja kilpailurajoituksia vastaan. Hän on uskaltanut tarttua jopa VR:n henkilöliikenteen tuhatvuotiseen valtakuntaan.

Bernerillä on elämä muuallakin ja siksi häntä ei ehkä kiinnosta jäädä loppuiäkseen pelailemaan politiikan pikku pelejä virkamiesten kanssa. Hänellä on missio. Mikä on missio niillä kokoomuspiirien satraapeilla, jotka nyt jakavat tukeaan kuka kullekin puheenjohtajaehdokkaalle?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat