Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen kriisi alkoi jo Jyrki Kataisen kaudella

Kokoomuksella on kriisi, mutta sitä ei voi laittaa vain Alexander Stubbin piikkiin.

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Nelivuotias tyttäreni kehitti lautapelin. Hän piirsi puupalaselle lähdön ja maalin sekä niiden väliin kuusi ruutua. Pelaajat etenivät pelissä noppaa heittämällä.

Peli oli innovatiivinen, koska siinä oli joustavasti vaihtuvat säännöt. Välillä maaliin piti päästä tasaluvulla, välillä ei. Lopputulos oli joka tapauksessa aina sama: nelivuotias pelinkehittäjä voitti.

Samankaltaista luovuutta puolueet harrastavat vaalitulosten tulkinnassa.

Viime viikolla puheenjohtajakampanjaansa avatessaan Alexander Stubb kertoi kokoomuksen lähteneen keväällä 2015 eduskuntavaaleihin vaativasta asetelmasta. ”Tästä asetelmasta huolimatta kokoomus sai vaaleissa toiseksi eniten ääniä.”

Totta. Kokoomus sai vaaleissa toiseksi eniten ääniä, 540 212 kappaletta. Perussuomalaiset keräsi 16 158 ääntä vähemmän. Blogissaan Stubb ei maininnut, että perussuomalaiset sai silti yhden kansanedustajan enemmän.

Kansanedustajien määrä on olennaisin mittari. Sen perusteella jaetaan valta.

Stubb on saanut kovaa kritiikkiä heikosta vaalimenestyksestä. Siksi onkin ymmärrettävää, että hän korostaa äänimäärää. Hän yrittää välittää viestiä, että ei kokoomuksella niin huonosti mene. Tämä alkaa kuulostaa lähes Sdp:ltä.

Takavuosina kokoomuksessa naureskeltiin demareille, jotka vaaleista toiseen selittelivät tappioitaan torjuntavoitoiksi.

Jyrki Katainen johti kokoomusta vuodet 2004–2014. Hänen kaudellaan kokoomus voitti – vähän tulkintatavasta riippuen – kymmenet vaalit.

Mutta se ei ole koko kuva.

Kokoomus oli suurin puolue vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Katainen nousi pääministeriksi. Vähemmälle huomiolle jäi, että kokoomus menetti noissa vaaleissa kuusi kansanedustajaa.

Ennen vuoden 2011 vaaleja kokoomuksella oli 51 kansanedustajaa. Nyt heitä on enää 37. Kokoomus on siis tällä vuosikymmenellä menettänyt yli neljänneksen kansanedustajistaan.

Kataisen kaudella järjestettiin kolmet eurovaalit. Kokoomus oli niissä aina suurin, mutta sen ääniosuus laski joka vaalissa. Samoin kuntavaaleissa 2012.

Kokoomuksella on kriisi, mutta sitä ei voi laittaa vain Alexander Stubbin piikkiin. Kriisi alkoi jo Kataisen kaudella.

Alexander Stubb on toivonut ”reilua” puheenjohtajakisaa.

Nelivuotiaalle pitää korostaa samaa. Tärkeintä ei ole voitto, vaan reilu peli. Siihen nelivuotias sanoo joo joo, vaihtaa pelin säännöt ja voittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat