Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka jatkaa pikavippien varassa

Kun Kreikalle ei voi tarjota kestävää ja aitoa ratkaisua, tarjotaan kestämätön ja epäaito.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Anni Reenpää / Lehtikuva
Kreikan ammattiliitot osoittivat mieltä sunnuntaina Ateenassa uusia eläke- ja tuloveroratkaisuja vastaan.
Kreikan ammattiliitot osoittivat mieltä sunnuntaina Ateenassa uusia eläke- ja tuloveroratkaisuja vastaan. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Euroryhmän maanantain kokouksen jälkeen näyttää siltä, että Kreikka jatkaa tavalla tai toisella elämää pikavippien varassa.

Kokous yritti rakentaa Kreikan avustamisesta monimutkaista rakennelmaa, joka tyydyttäisi yhtä aikaa monia ristiriitaisia vaatimuksia ja tarpeita. Ei ole yllätys, että aikaan ei saatu mitään sellaista, joka estäisi kriisin uusiutumisen tulevaisuudessa kerta toisensa jälkeen. Tölkkiä potkaistiin hieman eteenpäin.

Ristiriitoja ja paineita on runsaasti. Kreikan poliittinen tarve ei ole aivan sama kuin maan taloudellinen tarve. Kreikan näkemys vastaa osin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n käsitystä veloista – mutta kuitenkin vain osin. Euromaiden ja IMF:n näkemyksillä on jotain yhteistä, mutta velkahuojennuksissa ne ovat eri linjalla.

Silti monet maat pitävät IMF:n osallistumista apuun ennakkoehtona avun jatkamiselle. IMF sen sijaan pitää omana ennakkoehtonaan velkahuojennusta. Euromailla on aste-eroja siinä, miten Kreikan asioita pitäisi hoitaa.

Jäsenmaiden hallituksissakin on ristivetoa. Seassa seilaavat Suomen vakuudet ja eurojärjestelmän säännöt. Vakuuksien kautta ei todennäköisesti saataisi mitään kompensaatiota, jos euromaat suostuisivat leikkaamaan velkoja. Ja jos velkoja leikattaisiin, toimi tarkoittaisi käytännössä sitä, että muut euromaat ottaisivat suoraan tai kriisimekanismien kautta yhden euromaan vastuita tappioinaan kannettaviksi. Ja niinhän euroalueella ei saa tehdä.

Tekeillä näyttää olevan jakkara, jossa pitäisi olla kymmenkunta eri mittaista jalkaa.

Kreikan velkalasti on maan taloudelliseen suorituskykyyn suhteutettuna ylivoimaisen suuri. Kun velan hoitokulut ovat pitkien laina-aikojen ja alhaisten korkojen vuoksi toistaiseksi mitättömät ja rahaa tulee ulkoa, apua maalle tarjonneet toistelevat, että velan leikkauksilla ei olisi nyt merkitystä. Tarvitaan vain paluuta talouskasvuun.

Tätä on hoettu Kreikalle vuosia. Kreikka on edennyt talouden suunnanmuutoksessa – esimerkiksi yksityistämisissä ja kilpailun avaamisessa – hitaammin kuin säästöissä. Tuoreimmat ratkaisut tehtiin juuri euroryhmän kokouksen alla euroryhmän ja IMF:n vaatimuksesta.

Kreikan parlamentin hyväksymässä paketissa eläke- ja verojärjestelmää muutetaan. Muutokset näyttäisivät osuvan kipeimmin hyvätuloisiin ja hyvää eläkettä nauttiviin. Tällä perusteella ja ”takuueläkejärjestelmän” luomisella vasemmistovetoinen hallitus sai myytyä uudistuksen omille kansanedustajilleen. Tosin kreikkalaisten mielenosoituksia hallitus ei onnistunut näin tyynnyttelemään.

Takuueläke olisi 384 euroa kuukaudessa. Samalla tosin katoavat monilta ne lisäerät, joita he ovat saaneet peruseläkkeittensä päälle.

Katsoi Kreikan talous- ja velkatilannetta miten päin tahansa, selvää on, että maa ei nouse velkavuorensa alta. Tästä ei ole Kreikan taloutta tuntevien kesken mitään epäselvyyttä. Maa pystyy ehkä luomaan sen verran perusylijäämää – tuloja ilman velanhoitokuluja – että avun ehdot täyttyvät, ja maa nilkuttaa tuettuna seuraavalle juottopisteelle.

Mutta politiikka on toisaalla. Kun aitoon ja kestävään ratkaisuun ei ole mahdollisuuksia, tehdään kerta toisensa jälkeen epäaito ja kestämätön ratkaisu: rukataan lainojen ehtoja ja maksuaikoja ja sovitaan, että tämä oli nyt se velkahelpotus. Ihan maksuton ratkaisu ei tämäkään avunantajille ole, mutta kun äänestäjät eivät sitä huomaa, he eivät kirjoita päättäjille laskua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat