Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylioppilaskirjoituksilla pitää olla selvä tarkoitus

Ylioppilaskirjoitukset ohjaavat sekä lukio-opetusta että jatko-opintojen opiskelijavalintaa. Kummassakin tehtävässä on paljon parantamisen varaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä sanoi Ylen haastattelussa (9.5.), että joko ylioppilastutkinto pitäisi uudistaa täysin tai sen voisi poistaa, koska nykymuotoisena tutkinto estää lukion kehittämisen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vastasi pohdintaan korostamalla ylioppilastutkinnon pitkiä perinteitä. Historianäkökulmaa oli myös maininta, että ehdotuksia tutkinnon lakkauttamisesta tehtiin vasemmistossa 1970-luvulla.

Ministeri muistutti, että parhaillaan valmistellaan tutkinnon parempaa käyttöä jatko-opintojen opiskelijavalinnassa.

Grahn-Laasosen vastaus kuvaa hyvin yleisempääkin keskustelua. Reaktio liittyy ensimmäiseksi ylioppilastutkintoon kulttuurisena ilmiönä ja vasta sen jälkeen osana tulevaisuuteen suuntautuvaa koulutuspolitiikkaa. Valkolakki on huomattavalle osalle kansaa nuoruuden, uuteen elämänvaiheeseen siirtymisen ja koulutuksen arvostuksen symboli.

Symbolien merkitystä ei pidä aliarvioida, mutta ne eivät saa estää kriittistä ajattelua. Ylioppilastutkinnolla on periaatteessa kaksi tehtävää: se on yleissivistävän lukion valtakunnallinen koe, ja se on pohja tulevalle opiskelijavalinnalle.

Valtakunnallisena kokeena ylioppilastutkinto ohjaa lukio-opintoja usein liiankin vahvasti. Kun esimerkiksi toisen kotimaisen kielen koe muuttui valinnaiseksi, into ruotsin opintoihin lukioissa heikkeni. Valinnanvapauden lisääminen kirjoituksissa tarkoittaa monen mielestä joidenkin aineiden muuttumista hyödyttömiksi. Se murentaa lukion yleissivistävää tehtävää.

Valtakunnallista koetta perustelisi, jos se olisi samalla vahva valintaperuste jatko-opintoihin. Näin ei valitettavasti ole. Pääsykokeet ja niitä edeltävä välivuosi valmennuskursseineen on edelleen yleinen reitti korkeakouluopintoihin.

Pitkä perinne ei ole riittävä perustelu ylioppilaskirjoituksille. Tarvittaessa valkolakki voidaan irrottaa omaksi traditiokseen. Jos ylioppilastutkinnosta halutaan pitää kiinni, sen pitää heijastaa lukion arjessa toteutuvan opetussuunnitelman tavoitteita eikä päinvastoin. Kokeen pitää soveltua myös paljon nykyistä paremmin valintaperusteeksi jatko-opinnoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat