Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei opiskelijoita, ei elämää – syksyn tullen Savonlinna käpertyy sisäänpäin

Kaikkia opettajankoulutuslaitoksen lakkautuksen vaikutuksia ei millään voi arvioida yksinomaan taloudellisilla kriteereillä.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Savonlinnalaiset ovat nousseet joukolla vastustamaan Itä-Suomen yliopiston päätöstä, jolla opettajankoulutuslaitos siirrettäisiin Joensuuhun.

Maanantaina Savonlinnan torille kokoontui hurjimpien arvioiden mukaan jopa 6 000 ihmistä mielenosoitukseen. Savonlinnan kokoisessa kaupungissa se on paljon, sillä asukkaita siellä on vain noin 35 000.

Savonlinnan äänekäs vastustus on kuultu myös hallituksessa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) selvityttää vielä Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen lakkauttamisen kokonaistaloudelliset – mukaan lukien aluetaloudelliset – vaikutukset.

Selvityksen tekee Pellervon taloustutkimus PTT, ja sen on määrä valmistua ensi viikolla.

Yliopistojen keskittämispyrkimyksistä ainakin oppositio syyttää uutta yliopistolakia, joka antaa yliopistoille hyvin itsenäisen päätösvallan.

Savonlinnalaisten huolen ymmärtää. Kaikkia opettajankoulutuslaitoksen lakkautuksen vaikutuksia ei voi millään arvioida yksinomaan taloudellisilla kriteereillä. Korkeakouluopiskelijat tuovat pikkukaupunkiin väriä ja elämää.

Kesällä Savonlinna on oopperajuhlien vuoksi kansainvälisestikin tunnettu. Sesonki kestää kuitenkin vain kuukauden.

Muutenkin Savonlinna on upea kesäkaupunki: keskustaa ympäröivät joka puolelta Haukivesi ja Pihlajavesi, jotka kuuluvat Saimaan vesistöön.

Kyrönsalmen kalliosaareen rakennettu Olavinlinna oli aikoinaan hyvin harkittu paikka puolustuslinnalle idästä – erityisesti vesitse – tulevaa uhkaa vastaan.

Syksyn tullen Savonlinna käpertyy sisäänpäin. Ilman opettajaksi opiskelevia kaupunki olisi talvisin nykyistäkin valjumpi.

Vaikka elämän tuovat pienituloiset opiskelijat, hekin käyvät kaupassa ja kenties viikonloppuisin ravintoloissa. Kaikki se tuo tuloja Savonlinnaan.

Olen ollut Savonlinnassa töissä yhden kesän opiskeluaikoina. Niihin aikoihin vierailin siellä myös talvisin, sillä silloinen tyttöystäväni opiskeli siellä – opettajankoulutuslaitoksessa.

Itärajan tuntumassa sijaitseva Imatra on asukasmäärältään nykyään vähän pienempi kuin Savonlinna. Imatralla ei aiemmin ollut korkeakouluopetusta, ja se näkyi: Imatra on kesät talvet aina ollut vielä ankeampi kuin Savonlinna.

Oikaisu 11.5.2016 kello 16.40: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Imatralla on nykyään korkeakouluopetusta: Saimaan ammattikorkeakoulun toimipiste.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat