Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisin kuin yrityksillä, yksityisellä ihmisellä ei juuri ole laillisia keinoja välttää sijoitustuottojensa verottamista kotimaassaan

Voi olla, että veroparatiiseille on myös yksityishenkilön näkökulmasta olemassa jokin laillinen ja järkevä käyttötarkoitus, mutta 99 prosentissa tapauksista kyse on ollut laittomasta toiminnasta, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Anni Lassila.

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Keskustelussa Panaman papereista ja veroparatiisiyhtiöistä toistuu usein jännä ajatus. Sen mukaan suomalaisella Pekalla tai Pirkolla voisi olla laillisia perusteita pitää varallisuuttaan veroparatiisiyhtiössä. Viimeksi Nordea toisti ajatuksen Ruotsissa viime viikolla julkaisemassaan tiedotteessa.

”Jos asiakkaalla on liiketoiminnalliset perusteet pitää veroparatiisiyhtiötä, se on tähän asti sallittu”, Nordea kirjoittaa.

Tiedote liittyi Ruotsin television viime viikolla lähettämään Uppdrag granskning -ohjelmaan. Toimittajat kysyivät Nordean veroparatiisiasiakkailta, oliko heillä ollut laillinen peruste pitää omistuksiaan veroparatiisiyhtiössä. Asiakkaat vastasivat, että ei. Syy oli ollut yksinomaan verojen välttäminen. Ja se on laitonta.

On nimittäin niin, että toisin kuin yrityksillä, yksityisellä ihmisellä ei juuri ole laillisia keinoja välttää sijoitustuottojensa verottamista kotimaassaan. Verotusta voi toki lykätä erilaisin kuorijärjestelyin, kuten laittamalla sijoitukset kapitalisaatiosopimuksen tai sijoitusvakuutuksen sisään, mutta nämä järjestelyt voi tehdä yhtä lailla kotimaassakin.

Yritysten verotus toimii eri logiikalla kuin yksityishenkilöiden. Yrityksen tulosta verotetaan usein monissa valtioissa sen mukaan, missä yrityksellä on toimintaa tai missä tuotteiden arvo muodostuu.

Yritykset voivat kansainvälisten sääntöjen puitteissa myös siirrellä tulojaan esimerkiksi rahoitusjärjestelyillä valtioihin, joissa on edullinen yritysverotus tai houkutteleva verovähennyskäytäntö. Se on ainakin periaatteessa laillista.

Suomessa asuvalla henkilöllä ei sen sijaan voi olla verotusmielessä useita eri toimintamaita. Tulot pitää ilmoittaa ja verot maksaa kaikista tuloista Suomeen, jos koti on Suomessa tai henkilö oleskelee täällä yli kuusi kuukautta.

Ei siis auta, vaikka sijoitukset olisi parkkeerattu muodollisesti yhtiöön Luxemburgissa tai Panamassa. Järjestelyn hyöty on perustunut yksinomaan siihen, ettei näistä yhtiöistä ole kantautunut tietoja verottajan korviin.

Voi olla, että veroparatiiseille on myös yksityishenkilön näkökulmasta olemassa jokin laillinen ja järkevä käyttötarkoitus, mutta 99 prosentissa tapauksista kyse on ollut laittomasta toiminnasta.

Paratiiseihin on piilotettu rahoja verottajan lisäksi konkurssipesien velkojilta, erossa jääneiltä aviopuolisoilta, epäsuosioon joutuneilta perillisiltä, talousrikostuomioilta tai ihan vain rikollisesti hankitun rahan alkuperän häivyttämiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat