Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspankki tuli työntökykynsä rajoille – korkoja alentamalla voi tuskin enää vauhdittaa taloutta

Negatiivisten ohjauskorkojen sivuvaikutusten punnitseminen vaatisi sekä vaihtoehtoisen historiankirjoituksen että ennustamisen taitoa, kirjoittaa HS:n Paavo Rautio.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Euroopan keskuspankin sekä Japanin, Ruotsin, Tanskan, Sveitsin ja Unkarin keskuspankkien siirtyminen negatiivisiin ohjauskorkoihin ja ylikeveään rahapolitiikkaan on työntänyt talouksia – professori Bengt Holmströmiä lainaten – outoon maailmaan.

”Eivät edes Janet Yellen ja Mario Draghi tiedä, mitä näistä kokeiluista seuraa”, Holmström arvioi Yhdysvaltain keskuspankin ja EKP:n johtajien yrityksiä vauhdittaa rahapolitiikalla taloutta.

”Käynnissä on riskipitoinen harjoitus, sillä kokemusta nollakorko-oloista ei ole. Perinteiset opit eivät kuvioon istu”, työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto luonnehti pari viikkoa sitten.

Taloutta seuraavat etsivät jälkiä negatiivisten ohjauskorkojen sivuvaikutuksista. Hyvä olisi, jos voisi punnita ajoissa, kumpi puntarin pää alkaa painaa ”riskipitoisessa harjoituksessa” enemmän: huonot vai hyvät seuraukset.

Tehtävä vaatisi sekä vaihtoehtoisen historiankirjoituksen että ennustamisen taitoa. Ensimmäinen arviointiongelma on, mitä olisi tapahtunut euroalueelle, jos EKP ei olisi siirtynyt nykyisenlaiseen rahapolitiikkaan ja miinuskorkoihin.

Olisiko euroalue päätynyt deflaation kurimukseen? Olisiko tilanne sittenkin se, mikä nytkin?

Myös vaikutusaika sekoittaa arviota. EKP:n toimet ovat massiivisuuteensa nähden synnyttäneet aika vähän hyviä seurauksia reaalitaloudessa. Lainaehdot ovat helpottuneet, ja lainavirratkin ovat vuolaampia, mutta vaikutukset ovat silti vaimeita.

Optimistinen arvio EKP:n toimista on, että rahalla ja koroilla työntäminen on nyt saavuttamassa sen rajan, jossa talous syttyy investoimaan. Tämänhetkiseen punnintaan pitäisi siis ”diskontata” tulevia etuja – siis arvottaa jo nyt orastavat edut täysimittaisesti. Jos siis niitä etuja näkee kristallipallossa.

Negatiivisilla koroilla on kyllä kielteisiäkin seurauksia.

Kun säästäminen esimerkiksi eläkeikää varten yritetään tehdä mahdollisimman riskittömästi, päädytään matalatuottoisiin sijoitusmuotoihin. Negatiiviset korot voivat tehdä touhun täysin kannattamattomaksi. Tarjolla on kaksi päävaihtoehtoa: lisää riskiä tai leiki oravaa.

Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi sitä, että rahaa hamstrattaisiin patjan alle ja kulutuksen vähennyksellä yritettäisiin luoda ”tee-se-itse-korko” – kun raha ei itsekseen kasva, kasvatetaan pottia siirtämällä kulutuksesta säästöön. Kulutuksen vähentäminen söisi kysyntää ja siten keskuspankin toimien tehoa.

Rahan hamstraamisesta on toistaiseksi aika vähän todisteita. Japanilainen kassakaappien valmistaja Eiko kertoi tosin myyntinsä kasvaneen. Saksalainen jälleenvakuuttaja Munich Re ilmoitti kasvattavansa käteis- ja kultavarantoaan.

Talletuskorkojen katoamisen kääntöpuoli on se, että lainaaminen muuttuu asiakkaalle edulliseksi – sehän tämän harjoituksen koko idea onkin. Mutta vaarana on, että talous ei nousekaan tasaisesti vaan muodostaa kuplia arvoihin.

Tanskassa ja Ruotsissa negatiiviset korot ovat siirtyneet kuumentamaan asuntomarkkinoita. Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Göteborgissa hintojen nousu on ylittänyt kaiken kohtuuden ja ihmisten maksukyvyn. Asuntosijoittaminen on muuttunut matalatuottoisessa sijoitusmaailmassa liian houkuttelevaksi.

Jos – tai oikeastaan kun – kuplat puhkeavat, rahoituslaitokset ovat vaarassa. Negatiiviset korot ovat jo alkaneet painaa niiden tuloksia.

Pohjoismaiset pankit ovat pärjänneet miinuskorkojen maailmassa yllättävän hyvin, vaikka koroista on lähes mahdotonta vuolla katteita. Tehoja on otettu säästöistä sekä palkkioiden ja johdannaisten avulla.

Tilanne ei ole sama kaikkialla. Italian pankit ovat ongelmissa huonojen lainojensa kanssa. Pankkien kyky pumpata rahaa reaalitalouteen on heikompi kuin pohjoisessa.

Kun jälkikäteisviisautta ei vielä ole tarjolla, punninnan tulos punnitsijoilla on toistaiseksi se, että negatiiviset ohjauskorot muiden rahapolitiikan ratkaisujen kanssa ovat olleet – ainakin EKP:ltä – oikeita ratkaisuja. Nettovaikutus on positiivinen.

EKP alkaa kuitenkin olla sillä rajalla, että se ei voi hoitaa ongelmia antamalla ymmärtää iskevänsä aina lujempaa. Ohjauskorkoja ei voi viedä syvemmälle ilman, että pankit alkavat siirtää korkojen kielteisiä vaikutuksia kotitalouksien piikkiin. Hyödyn ja riskin välinen suhde kallistuisi liikaa riskin puolelle, jos näin tapahtuisi. Keskuspankki taisi tulla korkotyöntönsä rajoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat