Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin ja EU:n sopimus suuntaa kohti karia

EU vaatii Turkilta lakien muutoksia, Erdogan vastaa: menkää te omaa tietänne.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Näyttää yhä selvemmältä, että EU:n ja Turkin keskinäinen sopimus pakolaisten kohtelusta etenee kohti karikkoa. Neliskulmainen palikka ei mene pyöreään reikään, mikä ei voi olla yllätys.

EU-parlamentti on lopettanut Turkin viisumivapauden käsittelyn. Viisumivapaus oli yksi niistä myönnytyksistä, joita länsi lupasi, jos Turkki rajoittaa pakolaisten virtaa länteen.

Parlamenttiryhmien johtajat sopivat kaikessa hiljaisuudessa, että asia jää hyllylle, koska Turkki ei tee kuten toivotaan.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jo ilmoittanut, että maa ei aio muuttaa terrorismin vastaisia lakejaan lännen vaatimuksesta. Näillä laeilla on lavennettu Turkissa terrorismin määrittely sellaiseksi, että se voi kattaa monenlaista toimintaa, joka ei miellytä Erdoğania.

Terrorismilakien rikkomisesta annettavat tuomiot saattavat olla pitkiä ja niitä voidaan arvostelijoiden mukaan jaella esimerkiksi turvallisuuspolitiikkaa tutkiville ja siitä kirjoittaville toimittajille.

Viime perjantaina Erdoğan sanoi lakimuutoksia vaativille, että ”me menemme omaa tietämme, menkää te omaanne.”

Europarlamentille asia on tärkeä. Parlamentaarikot ovat aina aktivoituneet ihmisoikeuskysymyksissä. Samalla europarlamentti voi näyttää täyden valtansa. Jos se ei näytä vihreää valoa, viisumivapautta ei tule. Samalla parlamentti voi näyttää voimaansa komissiolle – tämä vääntö voimasta on ollut käynnissä aina.

Komissio antoi pari viikkoa sitten myönteissävytteisen lausunnon Turkin kyvystä edetä kohti viisumiehtoja.

Myös jäsenmaissa on vaikeuksia sulattaa Erdoğanin öykkäröintiä. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière katsoo (Bild 11.5.), että viisumivapautta ei tule, jos Turkki ei toteuta aivan kaikkia ehtoja, joita EU on asettanut.

Unionilla on edessään vain huonoja vaihtoehtoja. Lännen Turkilta vaatimat ehdot ovat unionin syvää ydintä – kyse on ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. EU ei voi perääntyä.

Vastapuolella on käytössään ase: suuri joukko ihmisiä, jotka Erdoğan voi päästää hakemaan lännestä turvapaikkaa. EU:n kannattaa alkaa varautua tähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat