Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi selkiinnyttää USA-suhdettaan

Obama tapaa Pohjolan johtajat, koska pohjoismaiden yhteistyöllä on merkitystä Yhdysvalloille. Pohjoismaille tapaamisella on merkitystä yhdessä ja erikseen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjoismaiden johtajien ja presidentti Barack Obaman tapaaminen Washingtonissa huomenna perjantaina osoittaa, että Pohjoismaiden keskinäisellä yhteistyöllä on merkitystä Yhdysvalloille.

Pohjoismaiden kannalta tapaamisella Yhdysvaltojen presidentin kanssa on vuorostaan merkitystä sekä yhdessä että kullekin maalle erikseen. Jokaisella on omia mittareita vierailun annille. Suomen kannalta presidentti Sauli Niinistön ja Obaman toinen tapaaminen puolentoista kuukauden sisällä asettuu osaksi Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden merkityksen selkiinnyttämistä.

Tapaamismuotona Yhdysvaltojen ja Pohjolan huippukokous syntyi lähes sattumalta erillisten olosuhteiden ja tapahtumien myötä loppukesästä 2013. Obama perui syyskuuksi suunnitellun tapaamisensa Vladimir Putinin kanssa sen jälkeen, kun Venäjä antoi turvapaikan tietovuotaja Edward Snowdenille. Obama matkustikin Ruotsiin.

Obaman Tukholman-vierailun yhteydessä järjestettiin tapaaminen myös muiden Pohjoismaiden johtajien kanssa. Ruotsi ei tiettävästi ollut aluksi kovin innostunut Yhdysvaltojen ideasta.

Viilentyneet suhteet Venäjään ja Baltian maiden liittyminen Natoon olivat jo silloin lisänneet Itämeren alueen merkitystä Yhdysvalloille. Venäjän sotavoiman käyttö Krimillä ja Itä-Ukrainassa alkuvuodesta 2014 vielä korosti Itämeren alueen tärkeyttä entistä selvemmin.

Asialista Tukholman tapaamisessa ei kuitenkaan painottunut turvallisuuspolitiikkaan, eikä puolustus ole painopiste nyt Washingtonissakaan. Suomen presidentin kanslian ennakkotiedotteen mukaan aiheita ovat terrorismi, ydinturvallisuus ja arktiset alueet. Euroopan turvallisuus mainitaan teemana kauppasuhteiden, muuttoliikkeen ja pakolaiskriisin ohessa.

Yhdysvalloille Pohjolan puolustusyhteistyö on myönteistä. Se ei heikennä puolustusliitto Natoa vaan päinvastoin vahvistaa yhteistoimintakykyä myös Ruotsin ja Suomen asevoimien kanssa laajalla alueella pohjoisessa Euroopassa. Pohjoismailla ei kuitenkaan ole puolustusyhteistyölle yhteisiä rakenteita, joiden toiminnasta ne voisivat keskustella Yhdysvaltojen kanssa.

Valkoisen talon tapaamisen osallistujista kolmen Pohjolan Nato-maan edustajat keskustelevat puolustuksestaan Naton kautta ja samalla myös vaalivat kahdenkeskisiä suhteitaan Yhdysvaltoihin. Natoon kuulumattomilla Ruotsilla ja Suomella alkaa jo olla yhteisiä puolustusrakenteita, mutta nekin puhuvat puolustuspolitiikasta Yhdysvaltojen kanssa mieluiten kahden kesken.

Tälläkin tavalla rajatun asialistan painoarvo näkyy tapaamisen ohjelmassa. Tapahtumat jatkuvat aamupäivästä illalliseen. Puolisot ovat mukana. Käynnille on raivattu aikaa ja annettu näyttävyyttä.

Niinistölle käynti Valkoisessa talossa on toinen puolentoista kuukauden sisällä. Sillä välin Suomessa on valmistunut selvitys Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Hallituksen turvallisuuspoliittinen selonteko on valmistumassa kesäksi. Vierailun alla ulkoministeri Timo Soini (ps) korosti puheessa Yhdysvaltojen merkitystä Suomelle hyvin voimakassanaisesti. Puheen sisältö ei voinut olla kovin erisuuntainen presidentti Niinistön ajatusten kanssa.

Aktiivisuuden puuska voi herättää kysymyksiä siitä, onko Suomen suhde Yhdysvaltoihin jotenkin muuttunut. Suhteen merkitys on kriisien myötä korostunut, mutta muutosta ei ole tapahtunut Helsingissä eikä Washingtonissa Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjasta huolimatta. Suhteen selkiinnyttäminen on sen sijaan paikallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat