Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikoilla sopiminen hiertää

Asia ei ole sanottavasti edistynyt sitä pohjustavassa työryhmässä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tarve paikalliseen sopimiseen lisääntyy, mutta periaatteiden soveltaminen järjestäytymättömissä yrityksissä on herättänyt kiistaa.
Tarve paikalliseen sopimiseen lisääntyy, mutta periaatteiden soveltaminen järjestäytymättömissä yrityksissä on herättänyt kiistaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Työmarkkinoilla ei kangertele pelkästään kilpailukykysopimuksen soveltaminen alakohtaisiin työehtosopimuksiin. Myöskään työehdoista sopiminen työpaikoilla – hallituksen kärkihanke – ei ole juuri edistynyt sitä pohjustamaan perustetussa työryhmässä.

Paikallisen sopimisen ongelmat nousivat pinnalle, kun Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liitto julkaisivat yhteisen kirjelmän huhtikuun lopulla. Järjestöt älähtivät, että paikallisen sopimisen ehdot ovat menossa väärään suuntaan: paikallisten joustojen lisääminen vaatisi työntekijäpuolelle luottamusmiehen, jos alan yleissitovassa työehtosopimuksessa niin sanotaan.

Luottamusmies kuuluu ammattiliittoon. Järjestäytymättömissä yrityksissä on kolme vaihtoehtoa: henkilöstö valitsee luottamusvaltuutetun, henkilöstö neuvottelee työnantajan kanssa porukkana tai työnantaja neuvottelee jokaisen kanssa erikseen.

Yrittäjien näkökulmasta tilanne taitaa olla yhtä absurdi kuin Joseph Hellerin romaanissa Catch-22 – me sotasankarit: jos haluaa käyttää täysimääräisesti samoja työpaikkakohtaisia joustoja kuin alan työnantajaliittoon kuuluvat yritykset, on ensin liityttävä työnantajaliittoon. Toinen vaihtoehto järjestäytymättömälle työnantajalle on niin sanottu liityntäsopimus ammattiliiton kanssa.

Kirjelmän jälkeen aiheesta on käyty vilkasta sananvaihtoa muun muassa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla (HS 29.4.) ja mielipidesivuilla (HS 1.5., 4.5., 10.5.). Aktiivisimpiin keskustelijoihin on kuulunut Suomen Yrittäjien tuore toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka julisti pienimuotoisen sodan Elinkeinoelämän keskusliitolle (KL 3.5.). Itse kiista nousi tosin pinnalle jo ennen Pentikäisen aikaa.

Neuvottelut kilpailukykysopimuksesta ovat kangerrelleet pitkin matkaa – osaksi siksi, että palkansaajajärjestöt ovat halunneet ensin nähdä, miten hallitus aikoo muuttaa paikallista sopimista.

Hallitukselta toivotaan neuvottelujen vauhdittamiseksi tarkempaa linjausta paikallisen sopimisen menettelytavoista.

Hallituksella on jo olemassa yksi linjaus asiasta. Siitä annettiin helmikuun puolivälissä tiedote elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) nimissä, mutta mukana olivat myös muiden hallituspuolueiden kakkosmiehet: sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja työministeri Jari Lindström (ps).

Hallituksen linjauksen mukaan ”järjestäytymättömät työnantajat on saatettava samalle viivalle kuin järjestäytyneet koskien sekä oikeuksia että velvollisuuksia”. Virkkeen viimeinen sana on painavin.

Linjauksen jälkeen työmarkkinajärjestöt pääsivätkin nopeasti sopuun kilpailukykysopimuksesta. Neuvottelutuloksessa sanotaan paikallisesta sopimisesta muun muassa: ”Sopimuksella pyritään edistämään paikallista sopimista työ- ja virkaehtosopimusten kautta.” Jälleen paino on virkkeen viimeisillä sanoilla.

Sopimuksessa sanotaan myös, että ”työehtosopimusosapuolet neuvottelevat siitä, miten paikallisen sopimisen edellytyksiä voidaan lisätä”. Työehtosopimusosapuolia ovat yleensä työnantaja- ja palkansaajaliitot. Niistä pöydistä järjestäytymättömät työnantajat ovat ulkona, kuten olivat kilpailukykysopimusta koskevista neuvotteluistakin.

Paikallisen sopimisen lisääminen on joka tapauksessa edessä jollain aikavälillä. Työelämä on eriytynyt teollisuusyhteiskunnan ajoista niin paljon, että valtakunnalliset, kaikkia samalla tavalla sitovat työehdot eivät ota riittävästi huomioon yrityskohtaisia tarpeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat