Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistajat etsivät sekasotkun selvittäjää

Tietojärjestelmät ovat yksi sote-uudistuksen koetinkivi. Tavoitteena pitää olla asiakkaan eikä hallinnon palveleminen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sote-uudistuksen tekijät ovat luvanneet, että tulevaisuudessa tietojärjestelmien yhteensopimattomuus ei ole este sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiselle. Digitalisaatio on yksi lääke, kun halutaan parantaa palvelujen saavutettavuutta, yhdenvertaisuutta, taloudellista tehokkuutta ja laatua.

Parantamisen varaa on. Yksittäisen ihmisen tiedot on nykyään ripoteltu esimerkiksi kuntiin, terveyskeskuksiin, sairaaloihin, kunnanvirastoihin, työterveyshuoltoon, Puolustusvoimiin, Kelaan, hammaslääkäriasemille ja sosiaalipalveluja tuottavien järjestöjen arkistoihin.

Vaikka tiedot olisivat digitaalisessa muodossa, tieto ei liiku ja järjestelmien käytettävyys vaihtelee. Moni lääkäri on laskenut, kuinka suuri osa työpäivästä kuluu tietokoneen ruudulla pyörivää tiimalasia katsoessa. Kukaan ei joudu vastaamaan yksittäisen asiakkaan palvelun laadusta tai hinnasta kokonaisuutena.

Ongelmat ovat olleet hyvin tiedossa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tilkkutäkkiä on ryhdytty paikkaamaan Apotti-järjestelmällä, joka on suuri ja kallis mutta laskelmien mukaan nykyistä sekasotkua halvempi.

Koska maakunnista on tulossa sote-pavelujen järjestäjiä, myös vastuu tietojärjestelmistä on siirtymässä niille. Jotta tuloksena ei olisi vajaat parikymmentä yhteensopimatonta aluetta, sote-palvelujen tietohallinnolle ollaan kaavailemassa valtakunnallista ohjaustoimintoa.

Tällä viikolla Kela ilmoitti, että se on kokemuksensa ansiosta valmis ottamaan kokonaisvastuun soten tieto- ja viestintäpalveluista. Myös tietojärjestelmiä kauppaavat yritykset ovat enemmän kuin halukkaita myymään tuotteitaan maakunnille.

Toimivat tietojärjestelmät ovat nykyaikaisten palvelujen perusedellytys. Siksi on tärkeää pitää huolta, että tavoitteena on palvella varsinaisia asiakkaita eikä hallintoa.

Palveluja käyttävissä ihmisissä on niitä, jotka ovat halukkaita ja kykeneviä hyödyntämään itseään koskevia tietoja. On myös paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat monien yksittäisten palvelujen yhdistelmää eivätkä pysty itse hallitsemaan kokonaisuutta. Järjestelmien pitäisi taipua auttamaan molempia ryhmiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat