Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvoituksellinen turkkilainen

Onko Ahmet Davutoğlu oikeasti maltillinen Euroopan ystävä vai suvaitsematon islamisti?

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Saariselän tunturihotellin nurkassa istunut melko pienikokoinen ja huoliteltu mies vastasi kevyt hymy kasvoillaan toimittajien kysymyksiin toista tuntia ilman merkkiäkään kärsimättömyydestä tai ärtymyksestä.

Silloisen ulkoministerin Alexander Stubbin kutsumana Lappiin maaliskuussa 2010 tullut Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoğlu oli vakuuttava. Hän kertoi, että Turkilla on samat arvot kuin Euroopalla ja että Turkki tekee kaikkensa EU-jäsenyytensä toteuttamiseksi.

Samoihin aikoihin Davutoğlusta kerrottiin myös aivan erilaista tarinaa. Israelin diplomaatit kysyivät luottamukselliseen sävyyn, että kai te tiedätte, millainen Davutoğlu oikeasti on.

Tässä versiossa Davutoğlu oli petollisen julkisivun takana Turkin uskonnollistaustaisen hallituspuolueen AKP:n ääri-islamilainen nyrkki, joka piti omaa perhettäänkin uskonnollisessa pakkovallassaan.

Nyt on tarjolla uusi tilaisuus arvioida, mikä versio Davutoğlusta on tosi.

Viime viikolla Davutoğlu ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävästä. Hän nousi pääministeriksi elokuussa 2014, kun edeltäjä Recep Tayyip Erdoğan valittiin Turkin presidentiksi.

Autoritaarinen Erdoğan antoi nyt käytännössä potkut Davutoğlulle, joka neuvotteli vain viikkoja aiemmin EU:n kanssa sopimuksen suhteiden lähentämisestä ja yhteistyöstä pakolaiskriisissä.

Potkut tukevat käsitystä, että Davutoğlu todella on ollut maltillinen ja sovinnonhakuinen. Toisaalta hän on ollut vuosikaudet Erdoğanin uskollinen kakkosmies, joten myös tylymmälle tulkinnalle on perusteita.

Lopulta Davutoğlun kohtaloksi koitui ainakin se, että hän on miellyttävä.

Miellyttävä ja uskottava Davutoğlu oli ongelma Israelille. Israelin ja Turkin suhteet olivat kääntyneet syvään kriisiin, kun Israel kiihdytti sotatoimia Gazan palestiinalaisalueita vastaan vuodenvaihteessa 2008–2009. Davutoğlun vastaisella kampanjallaan Israel kampitti Turkin uskottavuutta Euroopassa.

Miellyttävä Davutoğlu oli Erdoğanille ongelma, koska pääministerin neuvottelema sovinto EU:n kanssa heikensi perusteita sille, että presidentin pitää kahmia valtaa itselleen.

Erdoğanille ja Benjamin Netanjahun johtamalle Israelin hallitukselle on yhteistä se, että kumpaakaan ei pidetä maailmalla kovin miellyttävänä. Davutoğlu oli uhka molemmille.

Lopulta Davutoğlu saattoi myös olla jonkin verran Eurooppa-mielinen.

Harras muslimi hän kyllä on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat