Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion omistajapolitiikkaa muutetaan vähitellen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kainuun Sanomat arvioi, että huhut valtion omistajapolitiikan vallankumouksesta osoittautuivat vahvasti liioitelluiksi, kun hallitus esitteli linjauksiaan torstaina.

”Mitään päätöksiä minkään yhtiön myymisestä ei ole vielä tehty. Suuntaviivat ovat kuitenkin sellaiset, että aikanaan myyntipäätöksiä tehdään.”

”Omistajapolitiikka on pitkäjänteistä, eikä se voi heilahdella vaalitulosten ja hallituspohjan mukaan laidalta toiselle.”

”Uudet linjaukset ovat nytkin varsin hyvin linjassa edellisten hallitusten ratkaisujen kanssa. Suunnanmuutoksesta ei ole kysymys.”

”Toistaiseksi nimeä vailla oleva kehitysyhtiö tulee Solidiumin tavoin valtion budjettitalouden ulkopuolelle, joten yhtiöiden myyntituloja ei ainakaan helposti voida imaista valtion kassan täytteeksi.”

”Ratkaisevaa on jatkossa, miten tehokkaasti omistusten myynneistä ja omistustuotoista muutoin saatavat tulot todella käytetään kasvutalouteen. – – Hallitus saa uuden instrumentin, mutta löydetäänkö sille käyttöä?”

”Omistajapolitiikan uudet linjaukset noudattavat pitkälle nimenomaan Juha Sipilän ja keskustan jo ennen vaaleja esittämiä tavoitteita. Keskustan strategioissa myös biotalous on ollut keskeisessä asemassa. Haetaanko valtionyhtiöiden myynneistä pääomia uusien biotaloushankkeiden rahoitukseen?”

Ilkka toteaa, että Juha Sipilän hallitus hakee torstaina julkistamillaan valtion omistajaohjauspolitiikan linjauksilla uutta kasvua.

”Suomalaisten valtionyhtiöiden arvo suhteessa bruttokansantuotteeseen on Euroopan suurinta. Se selittyy osin maamme sijainnilla mutta myös halulla hoitaa verovaroilla palveluja, joilla on turvattu kansalaisten tasa-arvoisuus asuinpaikasta riippumatta. VR on kuljettanut väkeä ja Posti kantanut kirjeitä maan joka kolkkaan.”

”Hallitus on tarttunut valtionyhtiöissä olevaan ongelmakimppuun pakon edessä, eikä sitä pidä ihmetellä.”

”Valtionyhtiöiden ongelmaksi on kasvanut tietty jähmeys. Niiden tuotto ja kehittyminen eivät läheskään aina vastaa odotuksia ja muuttuvia olosuhteita. Vuosien mittaan yksi jos toinenkin valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri on polttanut näissä näppinsä.”

”Juha Sipilää on ojennettu toistuvasti huomauttamalla, ettei hän ole Oy Suomi Ab:n johtaja. Valtionyhtiöiden uudistamisessa hänen yrittäjätaustastaan lienee ollut kuitenkin apua. Ainakaan häneltä ja hallitukselta ei näytä puuttuvan rohkeutta tehdä suuria muutoksia.”

”Valtionyhtiöiden perusarvoksi nostetaan yhteiskuntavastuu. Verot maksetaan siihen maahan, jossa tulos syntyy. Yhtiöiden johdon paheksutut irtisanomiskorvaukset aiotaan puolittaa.”

”Kaikki päättäjät saavat kysyä itseltään, miksi näihin eettisiin ongelmiin tartutaan vasta nyt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat