Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen arktinen visio on pettävällä pohjalla

Öljy- ja kaasuteollisuus ei täytä suuria odotuksia Arktiksella, jos Pariisin ilmastosopimuksen sitoumuksista pidetään kiinni.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Myytti arktisen teollisuuden kukoistuksesta elää sitkeästi suomalaisessa julkisessa keskustelussa.

Viimeksi huhtikuussa uutisoitiin laajasti Paavo Lipposen selvityksestä, jonka mukaan arktisten alueiden teollinen kasvu olisi suuri mahdollisuus suomalaisille yrityksille. Maaliskuussa pääministeri Juha Sipilä (kesk) nosti esiin ratayhteyden Jäämerelle yhtenä Arktisen neuvoston painopisteenä Suomen puheenjohtajuuskaudella. Ulkoministeri Timo Soinin (ps) arktisilla ulkomaanmatkoilla korostuu suomalaisen jäänmurtajaosaamisen markkinointi.

Nämä avaukset perustuvat vahvasti oletukseen, että arktinen öljy- ja kaasuteollisuus herää kukoistukseen. Tämä on mahdollista vain, jos ilmastokatastrofia ei edes yritetä pysäyttää. Valtionyhtiö Arctia edistää tällaista visiota mahdollistamalla arktisten öljylähteiden etsinnän Grönlannin edustalla.

Pariisin ilmastosopimuksessa lähes 200 valtiota – Suomi ja muut arktiset valtiot mukaan luettuina – sitoutuivat päinvastaiseen visioon: maailman ilmastopäästöt tuodaan nollaan tällä vuosisadalla. Käytännössä se tarkoittaa, että koko maailmassa luovutaan fossiilisista polttoaineista viimeistään vuonna 2050.

Kun valtaosa jo tunnetuista öljy- ja kaasuvarannoista on jätettävä käyttämättä, uusien lähteiden etsintä on turhaa. Arktista öljyä ei kannata porata koskaan, sillä halvemmin hyödynnettävät esiintymät kattavat jäljellä olevan öljyn tarpeen.

Odotukset merireittejä kohtaan ovat osoittautuneet liioitelluiksi. Kiinnostus Koillisväylää kohtaan on hiipunut, kun reitin kuljettavuuteen liittyviä epävarmuuksia ja riskejä on ymmärretty paremmin. Jääkelpoiset alukset ovat avovesialuksia kalliimpia, ja jäänmurtajapalvelut nostavat kuljetusten hintaa. Vaikeissa oloissa konttialusten on mahdotonta noudattaa tarkkoja aikatauluja.

Koillisväylä soveltuu selvitysten mukaan tulevaisuudessakin paremmin öljyn, kaasun ja mineraalien kuljetukseen – jos niiden tuotanto alueella kasvaa merkittävästi. Esimerkiksi norjalainen Statoil on kuitenkin lopettanut reitin liikennöinnin Japaniin eikä suunnittele kuljetusten käynnistämistä uudelleen.

Arktiksella ilmastonmuutos on silmin nähtävissä. Vain 25 vuodessa arktisesta merijäästä on sulanut alue, joka vastaa kymmenkertaisesti Suomen pinta-alaa. Jään sulaminen pakottaa ratkaisemaan, tehdäänkö Arktiksesta ilmastonmuutoksen vai siihen liittyvien ratkaisujen näyttämö. Suomen on vastattava kysymykseen, kun otamme vastaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden ensi vuonna.

Arktinen neuvosto perustettiin 20 vuotta sitten ympäristönsuojelua ja tutkimusyhteistyötä varten, ja puheenjohtajuus osuu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaan. Ainutlaatuisten luontoaarteiden ja rauhan säilyttämistä korostava arktinen politiikka olisi erinomainen tapa näyttää, että vuosisadassa Suomi on kasvanut kansainvälisen yhteistyön suunnannäyttäjäksi. Suomella on poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus edistää Arktisen neuvoston puheenjohtajana tiukkaa ilmasto- ja ympäristösääntelyä ja sovittaa yhteen eri maiden näkemyksiä, sillä meillä ei ole arktisilla merialueilla suoria kansallisia intressejä.

Arktisen neuvoston nykyinen puheenjohtaja Yhdysvallat on painottanut mertensuojelualueiden verkoston kehittämistä. Suomen on luontevaa jatkaa työtä määrätietoisesti. Pohjoisnapaa ympäröivän aavan meren alueen suojelu osana kattavaa suojelualueiden verkostoa on Suomen arktisen strategian tavoite, jonka toteuttaminen olisi komea osoitus siitä, että otamme vakavasti ilmastonmuutoksen ilmenemisen maailman huipulla ja olemme sitoutuneet sen ratkaisemiseen.

Ainutlaatuinen luonto ja siihen tiukasti kytkeytyneet yhteisöt, elinkeinot ja kulttuurit kohtaavat Arktiksella ilmastonmuutoksen vaikutukset ensimmäisten joukossa. Me voimme tehdä valinnan niiden suojelun puolesta.

Suomen oma arktinen strategia pyrkii sovittamaan kestävästi yhteen arktisen ympäristön reunaehdot ja liiketoimintamahdollisuudet. Kestävä arktinen visio hylkää öljy- ja kaasuteollisuuden epärealistiset ja ilmaston kannalta tuhoisat laajentumispyrkimykset.

Suomen on aika osoittaa arktista ymmärtämystä painottamalla luonnonsuojelua, alkuperäiskansojen oikeuksia ja aidosti kestävää liiketoimintaa, joka ymmärtää ilmastonmuutoksen hillinnän realiteetit.

Jouni Lukkari ja Sini Harkki

Lukkari on Saamelaisneuvoston

varapuheenjohtaja ja Harkki ympäristöjärjestö Greenpeacen maajohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat