Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten surkea käytös tulee kalliiksi

Moni suomalainen joutuu kohtaamaan työssään täysin luokatonta käytöstä: haukkumista, panettelua ja jopa suoria uhkauksia.

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Suomessa on viime vuosina mitattu lähes kaikki mahdollinen rahassa. Arvoista on keskusteltu politiikassa harmittavan niukanlaisesti. Tuottavuudesta, tehokkuudesta sekä yhteiskunnallisista kustannuksista on puhuttu sitäkin enemmän.

Se, mitä ei kuitenkaan vielä ole poliitikkojen puheissa tajuttu muuttaa tuottavuusajatteluksi, on suomalaisten käytös. Ehkä hetkeksi kannattaisi, vaikka muiden kunnioitus ja ihmisarvoinen kohtelu on perustavanlaatuinen arvo itsessään.

Miksi kannattaisi? Periaatteessahan sivistyneessä yhteiskunnassa kaikilta kuuluu joka tapauksessa odottaa ihmisarvoista käytöstä. Arvoja kun ei oikeasti voi mitata rahassa.

Ajatusharjoitus silti kannattaa, koska ala-arvoisella käytöksellä todella on myös konkreettinen hintalappu.

Moni suomalainen joutuu nimittäin nykyisin työssään kohtaamaan täysin luokatonta käytöstä, pahimmillaan vihapuhetta. Haukkumista, solvausta, panettelua ja jopa suoria uhkauksia. Osa tyylittömän puheen tai viestien esittäjistä on jopa itse vaikuttavassa asemassa.

Tällaista puhetta ja palautetta on hyvin rasittavaa kuunnella, silloinkin kun kyse ei ole suorasta uhkailusta. Toistuessaan tuonkaltainen palaute väsyttää, olipa miten parkkiintunut tahansa. Pahimmillaan se pelottaa, masentaa ja ahdistaa.

Toimittajat tuntevat aggressiivisen palautteen laajuuden nykyisin jo valitettavan hyvin, mutta sen kohteeksi joutuu Suomessa moni muukin, asiakaspalvelijoista tutkijoihin.

Käytöksen arvottaminen talouden ja tehokkuuden kautta on tietenkin aika absurdia. Mutta silti kannattaa miettiä, miten tällainen työelämän arki, jossa mistä tahansa voi tulla solvaus milloin tahansa, vaikuttaa yhteiskuntaan. Työelämä on nykyisin monin paikoin muutenkin intensiivistä. Paraneeko ihmisen mieli tai työmotivaatio siitä, että saa kuunnella tai lukea itsestään suoranaista roskaa? Ei varmasti. Tehdäänkö työtä sen jälkeen paremmin? Takuulla ei.

Useimmiten tällaista kohtaava ihminen yrittää vain jatkaa töitään. Parhaimmillaan hän saa esimieheltään ja kollegoiltaan tukeakin. Silti päivästä kyllä kummasti katoaa paras terä, jos on tullut juuri solvatuksi maanrakoon.

Kun haukut minkä tahansa ammatin edustajaa, et siis pelkästään loukkaa, osoita moukkamaista käytöstä ja väheksy suomalaisia perusarvoja. Kulutat konkreettisesti myös suomalaisten energiaa työelämässä. Juuri siitä energiasta tämänkin maan talous lopulta muodostuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat