Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokratian oikotiellä

Demokratian kieltämisestä demokratian välttämättömyydeksi – välissä kymmenen vuotta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranska on toiminut mallina useille maille, kun niihin on rakennettu demokraattista järjestelmää. Mallimaassa on erikoisuus, joka muistuttaa enemmän yksinvaltaisten järjestelmien toimintaa. Tämä tunnetaan nimellä perustuslain artikla 49.3.

Ranskan pääministeri Manuel Valls ilmoitti alkuviikolla, että hallitus turvautuu artiklaan 49.3 edistäessään työmarkkinoita joustavoittavia lakeja.

Artikla on kummajainen: se antaa hallitukselle oikeuden ohittaa parlamentti kokonaan. Tätä oikeutta hallitus saa käyttää yhden kerran istuntokauden aikana. Jos menettelytapa ei parlamentaarikkoja miellytä, he saavat vuorokauden kuluessa haastaa menettelyn tarjoamalla luottamuslauseäänestystä. Jos näin ei tehdä tai äänestys päättyy hallituksen voittoon, laki tulee voimaan ministereiden päätöksellä.

Pääministerin ratkaisu kertoo, ettei hallitus ole varma omistaan. Monet mielenosoituksetkin ovat horjuttaneet hallitusta. Mielenosoituksissa arvosteltiin Ranskan demokratian tilaa, joten näin tuli lisänäyttö. Kun tätä pykälää käytettiin vuonna 2006, silloinen sosialistien puheenjohtaja François Hollande – nykyinen presidentti – arvosteli sitä ”brutalismiksi ja demokratian kieltämiseksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat