Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian uudella johtajalla ei ole aihetta riemuita

Dilma Rousseffin viraltapanon jälkeen Brasilian tilapäinen presidentti on Michel Temer. Hänellä on nyt kova kiire talouden suunnan kääntämisessä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Brasilian valtavalla koolla on merkitystä maan myrskyisässä ja yhä jatkuvassa poliittisessa kriisissä.

Suuresta koosta on hyötyäkin. Sen ansiosta Brasilia kestää aika monta pienemmälle maalle jopa kohtalokasta osumaa ilman, että meno pysähtyy.

Miljardien eurojen korruptioskandaali, kuukausien poliittinen sekasorto ja lopulta torstaina presidentti Dilma Rousseffin määräaikainen viraltapano eivät ainakaan vielä uhkaa esimerkiksi olympiakisojen järjestämistä Rio de Janeirossa elokuussa.

Haittaa Brasilian mittasuhteista on siinä, että kriisin vaikutukset tuntuvat myös maan rajojen ulkopuolella.

Vaikka Brasilia on Etelä-Amerikassa portugalinkielisenä maana hiukan erillinen, se on maanosan kiistaton johtovaltio, jonka taloudellinen ja poliittinen painoarvo ovat ylivoimaisia. Brasilian kriisi heijastuu myös maailmanlaajuisesti suuriin kasvutalouksiin kohdistuviin odotuksiin ja epävarmuuksiin.

Rousseffin syrjäyttämiseen johtanut vyyhti on ollut osoitus sekä Brasilian instituutioiden ja kansalaisyhteiskunnan vahvuuksista että politiikan ja talouden eliittien perusteellisesta moraalikadosta.

Politiikan kulissit alkoivat romahtaa kaksi vuotta sitten, kun paljastukset valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin urakoista maksetuista miljardilahjuksista tulivat tietoon. Rousseffin viraltapanosyytteet koskevat budjettialijäämän laitonta peittelyä, mutta suuri osa maan muista poliittisista johtajista on sotkeutunut Petrobrasin skandaaliin.

Torstaina presidentin tehtävissä aloittanut aiempi varapresidentti Michel Temer ei hänkään ole tahraton. Temerin päähuolena on kuitenkin nopea näyttö talouden suunnan kääntämisestä. Syvä taantuma on Brasilian talouden ja politiikan akuutein normaali ongelma

Aikaa keskustaoikeistolaisella Temerillä on vähintään ne kuusi kuukautta, jotka oikeudenkäynti vasemmistolaisen Rousseffin viraltapanosta senaatissa vie.

Kriisin pituuden ansiosta Temer ehti koota valmiiksi uuden hallituksen, joka aloitti työt heti perjantaina. Temer valitsi hallitukseensa 24 valkoista miestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat