Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio haluaa olla ketterä omistaja

Valtion omistajapolitiikan uudet linjaukset vaikuttavat johdonmukaisilta ja nykyaikaisilta, mutta monessa kohdassa ne kertovat vain päätöksenteon kehikon.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Markku Ulander / Lehtikuva
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoivat torstaina valtion omistajapolitiikan linjauksista.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoivat torstaina valtion omistajapolitiikan linjauksista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri on jo pitkään joutunut hoitamaan hallituksen epäkiitollisinta tehtävää. Jos omasta mielestään onnistuu, kukaan ei tule kiittämään. Jos taas jokin valtion osittain omistama yritys tekee hankalan päätöksen, ministeri joutuu joko puolustamaan sitä julkisuudessa tai toteamaan, ettei poliitikkojen ole viisasta sekaantua yksittäisen yrityksen yksittäiseen päätökseen.

Koko hallituksen näkökulmasta valtion eurooppalaisittain runsaat omistukset ovat kuitenkin helpottaneet elämää. Kun valtion budjetin aukkoja on paikattu myymällä omistuksia, on voitu kirkkain silmin väittää, että se on kuin tyhjästä ilmestynyttä rahaa, jota voi käyttää toisenlaisella harkinnalla kuin verottamalla tai lainaamalla hankittua.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on taustaltaan yrittäjä ja yritysjohtaja. Siksi hän halusi ottaa vastuulleen omistajaohjauksen, vaikka se ei ole aiemmin salkkujaossa kuulunut pääministerille. Vuoden verran valmistellut linjaukset esiteltiin torstaina, ja perjantaina valtioneuvosto teki uuden omistajapolitiikkaa koskevan periaatepäätöksen.

Periaatepäätös on kokonaisuutena johdonmukainen ja nykyaikainen, mutta monessa kohdassa se kuvaa vain päätöksenteon kehikon. Varsinaiset isot ratkaisut tehdään vielä erikseen, jolloin kauniit periaatteet joutuvat todelliseen testiin.

Kiinnostavin kohta omistajapolitiikan uudessa linjauksessa on, että valtio voi muuttaa omistusosuuttaan eräissä keskeisissä yrityksissä.

Fortumin omistusosuuden mahdollinen alentaminen runsaaseen kolmasosaan nykyisen enemmistön sijaan toisi valtiolle paljon myyntituottoja, mutta pelkkä osakeyhtiölain takaama vähemmistöosakkaan veto-oikeus ei vakuuta perusteluna. Energiakysymykset ovat strategisia kysymyksiä koko näköpiirissä olevan tulevaisuuden ajan, joten seurauksia on syytä pohtia laajemmin kuin vain kuuden rivin verran.

Kokonaisuuteen kuuluu myös sähkönjakelun kantaverkon ja kaasuverkon enemmistön pitäminen valtion käsissä. Riippuu kertojasta, onko valtion nykyinen omistusosuus niissä syntynyt viisaan strategian vai enimmäkseen sattuman kautta, mutta näkemys verkkoyhtiöiden merkityksestä on viime aikoina kirkastunut.

Toinen suuri muutos koskee Postia. Vajaa puolet sen omistuksesta on siirtymässä perustettavalle valtion kehitysyhtiölle. Pääministeri pohti ääneen jopa yhtiön listautumista pörssiin joskus myöhemmin. Postin tulevaisuuteen liittyy kuitenkin niin monta kysymysmerkkiä ja ratkaistavaa asiaa, että heitot listautumisesta vain sekoittavat kokonaiskuvaa. Ensiksi pitää saada selvyys yhteiskunnan kannalta keskeisten Postin tehtävien hoitamisesta tulevaisuudessa.

Pörssiyhtiö Finnairista valtio aikoo vastoin joitakin odotuksia pitää hallussaan enemmistön. Heitot linjauksen yhteydestä Siperian ylilentoihin herättivät kysymyksen, onko päättäjillä asiasta muutakin kuin julkisuudessa ollutta tietoa.

Omistajapolitiikan linjauksen kantava ajatus on tehdä valtiosta ketterä omistaja, joka kehitysyhtiönsä avulla kehittää yhtiöitä, tarvittaessa pääomittaa niitä ja oikean hetken tullen myy omistuksiaan.

Todellinen testi linjauksille tulee silloin, kun ministerit eivät saa aikaan päätöksiä varsinaisessa työssään eivätkä valtion budjetin luvut näytä kauniilta. Silloin kiusaus paikata tekemättömien töiden synnyttämät aukot omaisuutta myymällä voi jälleen kerran osoittautua liian suureksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat