Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko vapautui keskustelijaksi

Kirkosta on tullut entistä enemmän osa kansalaisyhteiskuntaa. Se on monelle sen auktoriteettiasemaan kiinnittyneelle vaikea pala.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa-Matti Väärä / HS
Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan uuskansallismielisyys luo paineita kaikille Euroopan kirkoille.
Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan uuskansallismielisyys luo paineita kaikille Euroopan kirkoille. Kuva: Vesa-Matti Väärä / HS

Kun mielipiteet kärjistyvät, tyytymättömyys kohdistuu usein maltillisiin. Pettymys voi olla syvä myös silloin, kun haluaisi ottaa tukea omille ajatuksilleen merkittävältä instituutiolta mutta tämä ei ole siihen halukas.

Evankelisluterilainen kirkko ja sen arkkipiispa Kari Mäkinen ovat joutuneet viimeksi kuluneen vuoden kuluessa poikkeuksellisen arvosteluryöpyn kohteeksi. Kun aikaisemmin protestiaaltoja aiheuttivat naispappeuteen liittyvä päätöksenteko tai keskustelu perhekäsityksestä, tuoreimmissa tapauksissa liipaisevia tekijöitä ovat olleet esimerkiksi turvapaikanhakijoita koskevat arkkipiispan julkiset kannanotot.

Mäkinen on puhunut rauhan rakentamisesta kristittyjen ja muslimien välille. Suhtautumisessa turvapaikanhakijoihin ja ilman turvapaikkaa jääneisiin hän on usein nostanut esiin lähimmäisenrakkauden näkökulman.

Puheenvuorot ovat olleet pettymyksiä niille, jotka ovat halunneet tukea maahantulon estämiseen tai islamin arvosteluun.

Tällä viikolla pidetyn kirkolliskokouksen avauspuheenvuorossa Mäkinen puhui ”uuskansallismielisyyden” Euroopan kirkkoihin kohdistamasta paineesta. Tilanne on samantyyppinen monessa maassa. Kirkot eivät ole lähteneet ruokkimaan uskontojen vastakkainasettelua, mistä ne ovat saaneet kuulla kunniansa oikean laidan populisteilta ja kansallismielisiltä.

Vaikka puheenvuoroja on käyttänyt myös maailman ehkä tunnetuin uskonnollinen johtaja, paavi Franciscus, keskustelu osuu erityisellä tavalla protestanttisiin kirkkoihin. Niiden vaiheet liittyvät monin tavoin kansallisvaltioiden syntyyn ja kehitykseen.

Kun Kustaa Vaasa ryhtyi luomaan keskitettyä valtiota Ruotsiin, tehtävää vauhditti katolisen kirkon korvaaminen luterilaisella. Ja kun hallintoa ulotettiin paikallistasolle, siihenkin tarvittiin avuksi kirkkoa. Suomen syntyyn kirkonmiehet osallistuivat kansallisaatteen levittäjinä ja sisällissodan valkoisen puolen tukijoina. Osa papeista yllytti 1930-luvun aktivisteja, mutta sodan aikana luterilainen kirkko piti yllä kansakunnan yhtenäisyyttä.

Vallanpitäjät ovat mielellään nähneet kirkon myös yhteiskuntamoraalin vartijana.

Tämän takia moni historiasta aineksia ammentava ajatussuunta haluaisi käyttää kirkkoa tukenaan oman asemansa vahvistamisessa. Kansallisten symbolien korostajat ja uskontojen rinnakkaiselon kavahtajat eivät kuule haluamaansa, kun kirkko puhuukin hädänalaisten auttamisesta.

Vaikka kirkko on yhä julkishallinnollinen organisaatio, se on nykyään jo varsin etäällä valtiosta. Arkkipiispa Mäkinen itsekin tunnusti, että kirkon muuttuminen enemmän osaksi kansalaisyhteiskuntaa on ollut monelle kirkon auktoriteettiasemaan kiinnittyneelle vaikea pala.

Paikallisesti seurakuntien rooli kotouttajana ja sovittelijana on viime aikoina korostunut. Seurakunnat pystyvät saamaan liikkeelle palkattujen työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisia, ja niillä on hyvät tilat monipuoliseen toimintaan.

Evankelisluterilaisen kirkon aseman muuttuminen yhteiskunnassa on tehnyt siitä taloudellisesti haavoittuvamman, mutta samalla sen mahdollisuudet keskusteluun osallistumiseen ja tarvittaessa kriittisiin puheenvuoroihin ovat kasvaneet.

Valtio ei tarvitse enää kirkkoa hallintonsa toteuttajaksi ja oikeuttajaksi. Sen sijaan yhteiskunta tarvitsee kirkkoa monilla elämänalueilla uskonnollisten kysymysten asiantuntijana – ja samalla myös uskonnon väärinkäytön tuntijana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat