Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskovan ehdotukset yhteisistä juhlista olivat Suomelle perin kiusallisia

Neuvostojohto ehdotti 1970-luvulla, että Neuvostoliitto ja Suomi olisivat aina syksyisin muistelleet yhdessä lokakuun suurta sosialistista vallankumousta ja Suomen itsenäistymistä. Ehdotus oli Suomelle kiusallinen.

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Ensi vuosi on juhlavuosi Suomessa ja Venäjällä. Suomessa vietetään itsenäisyyden satavuotisjuhlaa. Venäjällä puolestaan muistellaan vuoden 1917 tapahtumia, joista järisyttävimpiä olivat kaksi vallankumousta, ensimmäinen maaliskuussa ja toinen lokakuussa.

Suomi irtosi Venäjästä ja julistautui itsenäiseksi 6. joulukuuta 1917. Lokakuun vallankumouksessa valtaan noussut Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden vuoden viimeisenä päivänä.

Jos sanoo Leninin nimen Suomen itsenäistymisen yhteydessä, pitää olla äärimmäisen tarkka. Nimessä on paljon tunnelastia.

”Kylmän sodan aikana turvauduttiin Suomessa Neuvostoliiton varjossa käyttökelpoisiin historiallisiin narratiiveihin. Tällainen oli esim. Urho Kekkosen käyttämä Leninin roolin henkilöittäminen ja ylikorostaminen Suomen itsenäisyyden tunnustamisessa”, kirjoittaa Erkki Tuomioja kirjassa Historian käyttö ja väärinkäyttö, jonka Historioitsijat yli rajojen -yhdistys on vastikään julkaissut.

”Vaikka laskelmoiva Kekkonen varmasti tiesi mitä teki, niin sitä eivät välttämättä tienneet kaikki hänen perässähiihtäjänsä, jotka saattoivat nielaista sellaisenaan yksinkertaistetun tulkinnan Suomen itsenäisyydestä Leninin lahjana”, Tuomioja muistuttaa.

Kekkonen siis laskelmoi, että korostamalla Leninin roolia Suomen itsenäistymisessä vahvistettiin samalla Suomen asemaa. Lenin oli Neuvostoliiton perustaja ja pyhä hahmo, jonka antamaa tunnustusta hänen seuraajansa eivät olisi voineet asettaa kyseenalaiseksi.

Presidentin Lenin-puheisiin suhtauduttiin kahdella tavalla. Varsinkin oikeistossa pudisteltiin päätä ja arvosteltiin Kekkosta liiallisesta myöntyväisyydestä.

Monet suomalaiset päättäjätkin ottivat Kekkosen ylistykset joko historiallisena totuutena tai ainakin osoituksena Leninin loputtomasta ymmärtäväisyydestä Suomea ja suomalaisia kohtaan.

Neuvostoliitossa kiiteltiin toki Leninin roolin korostamista, mutta pelkät kiitokset eivät suurvallalle ajan mittaan riittäneet.

Neuvostojohto olisi halunnut 1970-luvulla mennä vielä pitemmälle. Se ehdotti, että naapurimaat olisivat aina syksyisin muistelleet yhdessä lokakuun suurta sosialistista vallankumousta ja Suomen itsenäistymistä.

Moskovan ehdotukset yhteisistä juhlista olivat Suomelle perin kiusallisia. Suomelle sopi, että molempia historiallisia tapahtumia muisteltiin erikseen mutta ei missään tapauksessa yhdessä.

Valtiojohto nimittäin arvioi, ettei Neuvostoliitto ollut liikkeellä puhtaasti historiallisista syistä. Aikomus oli käyttää yhteistä historiaa hyväksi ja vetää tälläkin tavalla Suomi lähemmäksi Neuvostoliittoa, suurvallan tukijaksi.

Kovin paine oli syksyllä 1977, jolloin Neuvostoliitto yritti puoliväkisin ujuttaa ideaansa läpi. Kekkonen torjui sen.

Suomen ja Neuvostoliiton kesken pidettiin sinä syksynä paljon muita juhlia, mutta yhteistä vuoden 1917 muistojuhlaa ei koskaan järjestetty.

Neuvostoliiton aloite on oivallinen esimerkki historian käytöstä ja väärinkäytöstä. Viattoman ja hyväntahtoisen tuntuinen ehdotus sisälsi kavalan juonen.

Entä nyt? Mitä Suomen pitäisi vastata, jos Venäjä ehdottaisi yhteisten juhlien viettämistä ensi vuonna.

Tällainen ehdotus ei tunnu järin todennäköiseltä, mutta valtiollisissa suhteissa voi tulla yllätyksiä, joihin on hyvä varautua.

Venäjällä juhlitaan ensi vuonna tunnuksen ”Sata vuotta Venäjän suuresta vallankumouksesta” alla. Tunnus on niin taitavasti laadittu, että se kattaa molemmat vuoden 1917 merkittävät tapahtumat, sekä maaliskuun että lokakuun vallankumoukset.

Ei ole historian väärinkäyttöä, jos suomalaiset antavat omissa juhlissaan arvoa myös naapurimaan historiallisille tapahtumille ja kunnioittavat sen juhlavuotta. Venäjän vallankumoukset vaikuttivat osaltaan Suomen itsenäistymiseen.

Sitä vastoin olisi historian väärinkäyttöä, jos Suomi ryhtyisi yhdessä Venäjän kanssa muistelemaan vuoden 1917 tapahtumia.

Juhlitaan yhtä aikaa, mutta erikseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat