Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sääennusteita kannattaa lukea savolaisella mielellä

Säästä halutaan tietää yhä enemmän, vaikka harvan elämä ja toimeentulo on enää siitä kiinni.

Pääkirjoitus
 
Jukka Ruukki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen esimies.

Onko lähipäiviksi luvassa jatkuvaa sadetta vai jaksaako pidellä poutaa? Hätyytelläänkö ensi viikolla taas hellerajaa?

Ei itse asiassa kiinnosta. Sataa tai paistaa – minulle aika yhdentekevää.

Taidan kuulua vähemmistöön. Enemmistö tuntuu olevan koukussa säähän. Se on suomalainen kestopuheenaihe. Televisiossa illan katsotuin pätkä lienee seuraavan päivän sääennuste.

Ihmisiä on kahta lajia: jotkut haluavat tietää täsmäsään, toisille riittää karkea haarukka. Tuntuu, että edellisten joukko on jatkuvasti kasvanut.

Säästä halutaan tietää yhä enemmän, vaikka harvan elämä ja toimeentulo on enää siitä kiinni. Uskomme hallitsevamme niin elämää kuin säätä, vaikka fiksumpaa olisi hyväksyä molempien epävarmuus.

Yritysten tarpeet ymmärrän. Moni ala elää säästä. Panimo pystyy paremmin varautumaan oluen menekkiin, mikäli se saa etukäteen vihiä hellejaksosta. Kehno keli sataa suoraan elokuvateatterin kassaan. Energialaitosta saattaa kiinnostaa, ennakoidaanko talvikuukausille poikkeuksellisen kylmää. Sääriski halutaan painaa mahdollisimman alas, jotta bisnes ei kärsi.

Maallikoiden kannattaa lukea sääennusteita savolaisella mielellä: suattaapi sattaa, vuan voep tuo olla hyvinniij satamattakkii. Varmaa säätietoa ei ole. On vain suurempia ja pienempiä todennäköisyyksiä.

Eniten ihmettelen iltapäivälehtien tarvetta tehtailla jatkuvasti yhä kauemmas ulottuvia sääennusteita. Tänä vuonna lehdet innostuivat povaamaan kesän lomasäitä jo huhtikuussa.

Lööpit perustuivat pitkän ajan sääennusteisiin, jotka ovat Suomen oikukkaassa ilmastossa lähinnä kehnoja arvauksia. Yhtä pätevän vastauksen saa kysymällä asiaa sammakkoprofessorilta. Viikon mittaisen sääennusteen luotettavuus lähenee nollaa.

Fiksumpi tapa päästä perille parhaista lomasäistä on katsoa tilastoja. Jos inhoat sadetta, lomaile alkukesästä. Silloin on kuivempaa. Loppukesä sopii lämmöstä nauttiville. Molempia on vaikea yhdistää.

Entä se aurinko? Kotimaassa lomailevan kannattaa suunnata merelle. Aurinkoisin kolkka on eteläisellä Saaristomerellä sijaitseva Utö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat