Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jahdattu johtaja sai lähteä

Ruotsin ympäristöpuolueen puheenjohtaja ja varapääministeri Åsa Romson joutui jättämään tehtävänsä epäonnistuttuaan viestinnässä. Tapaus näyttää, miten suuri merkitys mediataidoilla on nykypolitiikassa, kirjoittaa Elina Kervinen.

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Ongelmat alkoivat oitis vaalien jälkeen 2014.

Expressen-lehti oli löytänyt skandaalin: Ruotsin ympäristöministeri ja ympäristöpuolueen puheenjohtaja Åsa Romson oli maalannut asuntoveneensä pohjan kielletyllä maalilla. Tai oikeastaan Romsonin mies oli hankkinut maalin, mutta ei sillä ollut väliä.

Romson sai selitellä.

Pian seurasi uusia otsikoita. Romsonin lähipiirissä työskennellyt mies oli tuomittu huumeiden salakuljetuksesta, sillä hän oli tilannut verkosta huumaavia sieniä. Miehen palkkaamisesta oli päätetty toisaalla, tuomio oli vanha, ja Romsonin lisäksi myös puheenjohtajakollega Gustav Fridolin oli tietoinen asiasta.

Romson sai selitellä.

Samaa tahtia jatkui Romsonin taival hallituksessa. Hän esiintyi epävarmasti ja teki virheitä mediassa, kuten vertasi Välimeren pakolaiskriisiä Auschwitziin ja kutsui Yhdysvaltojen terrori-iskua ”onnettomuudeksi”. Media oli samaan aikaan erityisen kärkäs löytämään hänen tekemisistään ja puheistaan skandaaleja.

Viikonvaihteen puoluekokouksessa Romson joutui viimein jättämään paikkansa puolueen jo viikkoja jatkuneen kriisin takia. Vahva asiaosaaminen ja ympäristöoikeuden tohtorin hattu eivät auttaneet. Eivät liioin saavutukset, kuten tärkeä rooli neuvotteluissa, kun maailman maat saivat aikaan sitovan ilmastosopimuksen Pariisissa joulukuussa. Luottamus oli syöty jo aiemmissa kohuissa.

Romsonin ero ei ole pieni asia naapurimaan politiikassa. Hän oli Ruotsin varapääministeri. Hän oli myös jo toinen puolueensa ministeri, joka on joutunut eroamaan tänä keväänä. Puolueen kompurointi ravisuttaa nyt koko hallitusta, jonka pääministeri Stefan Löfven aikoo rakentaa uudelleen.

Tapaus näyttää, miten suuri merkitys mediataidoilla on nykypolitiikassa.

Eroon johti lopulta isompi kriisi. Ensin lähti asuntoministeri Mehmet Kaplan, kun hänen havaittiin liikkuneen niin äärioikeistolaisten kuin islamistienkin seurassa. Sitten syntyi keskustelua puolueen edustajasta, joka ei kättele naisia. Kriisinhallinta petti ja kannatus romahti.

Luottamuksen menetti silti vain Romson, ei Fridolin, joka oli myös vastuussa.

Osa kysyykin, oliko kyse sukupuolesta, ja kohteliko julkisuus Romsonia kovemmin sen takia. Ehkä. Syy eroon oli joka tapauksessa, ettei Romson pärjännyt viestimien kanssa kuten kollegansa. Tilalle valittiin nyt Isabella Lövin, joka on tehnyt pitkän uran toimittajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat