Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikorkeakouluille oma julkaisufoorumi

Nykyinen järjestelmä arvioi ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen julkaisuja eri tavoin rahoitusta jaettaessa ja johtaa määrän korostamiseen laadun kustannuksella.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen korkeakoulujen rahoitus on uudistettu perusteellisesti 2010-luvulla. Yliopistot ovat menneet edellä ja ammattikorkeakoulut seuranneet perässä. Tulosperusteinen rahoitus palkitsee korkeakouluja erityisesti siitä, että opinnot etenevät vuosittain tehokkaasti ja opiskelijat valmistuvat.

Yliopistoilla tutkimustoiminta muodostaa perusrahoituksesta noin kolmanneksen ja ammattikorkeakouluilla 15 prosenttia. Tutkimustoiminnan konkreettinen, näkyvä tulos on julkaisu.

Julkaisut ovat yliopistoille monin verroin suurempi rahoituslähde kuin ammattikorkeakouluille: yliopistot saavat niistä 13 prosenttia perusrahoituksestaan, ammattikorkeakoulut vain kaksi prosenttia.

Yliopistojen kesken jaetaan tänä vuonna noin 234 miljoonaa euroa budjettirahaa sen mukaan, mitä ja kuinka paljon mikin yliopisto on julkaissut. Ammattikorkeakoulujen kesken jaetaan julkaisumäärien perusteella noin 17 miljoonaa euroa.

Vaikka julkaisut tuovat vain pienen siivun ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta, niiden todellinen merkitys on suurempi. Julkaisut ovat väylä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, joka taas ruokkii yritysyhteistyötä, hanketoimintaa ja opiskelijahankintaa. Kääntäen: jos korkeakoulu ei julkaisisi toimintansa tuloksia, miten kukaan voisi tietää, mitä siellä tehdään?

Yliopistoissa tehtyjen julkaisujen rahoitus jyvitetään suomalaisen tiedeyhteisön laatiman luokitusjärjestelmän, Julkaisufoorumin, avulla. Tässä järjestelmässä vertaisarvioitu tieteellinen artikkeli korkeatasoisessa kansainvälisessä journaalissa on julkaisuista arvokkain.

Ammattikorkeakouluissa sen sijaan kaikki julkaisut ovat samanarvoisia: sanomalehtikolumni tuottaa yhtä paljon kuin vertaisarvioitu tieteellinen artikkeli. Rahoitustapa johtaa määrän korostamiseen laadun kustannuksella. Miksi tähdätä korkealle, kun saman rahasumman saa pienemmälläkin vaivalla?

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan rahoitukseen oikeuttavien julkaisujen on perustuttava tekijöidensä tutkimus- ja asiantuntijatyöhön. Suomen korkeakoulujen yhteinen julkaisuportaali Juuli paljastaa, että kriteereitä tulkitaan korkeakouluissa väljästi: julkaisuiksi on laskettu esimerkiksi kevyitä uutiskirjeitä ja tapahtumatiedotteita.

Ammattikorkeakoulujen julkaisujen nykyinen rahoitusmalli on kestämätön. Uumoillaankin, että opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa lähivuosina yliopistojen tasoluokituksen käyttöön myös ammattikorkeakoulujen julkaisujen arvottamisessa. Niin kauan kuin Suomen korkeakoulujärjestelmä perustuu duaalimalliin, jossa yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on eri tehtävät, ajatus on järjetön.

Myös yliopistojen julkaisujen rahoitusmalli tuottaa ikäviä sivuvaikutuksia. Tutkijoita ohjataan julkaisemaan vain korkeimman tason julkaisuissa. Koska tähän joukkoon kuuluu lähes pelkästään kansainvälisiä julkaisuja, järjestelmä johtaa siihen, että parhaat tutkijat eivät välttämättä julkaise mitään suomeksi. Tällöin on turha puhua yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Jos tutkijat ohjataan kumartamaan vain kansainvälisille julkaisuareenoille, he tulevat samalla pyllistäneeksi kotikentälleen: yleisölleen, yhteistyökumppaneilleen, rahoittajilleen, koko yhteiskunnalle.

Ammattikorkeakouluille tarvitaan oma julkaisufoorumi, joka tunnistaa ammatillisen soveltavan tutkimus- ja kehitystoiminnan erityisyyden.

Ammattikorkeakoulun lakisääteinen tehtävä on työelämän kehittämisen vaatimuksiin perustuvan koulutuksen antamisen lisäksi ”harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa”.

Ammattikorkeakoulujen oman julkaisufoorumin tulisi arvottaa korkeimmalle vertaisarvioidut, työelämää palvelevat sekä soveltavaa tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimintaa ansiokkaasti edustavat julkaisut riippumatta siitä, millä kielellä niihin kirjoitetaan.

Jos rahoitus ohjaisi toimintaa tältä pohjalta, ammattikorkeakouluissa tehdyn työn tuloksia saataisiin elinkeinoelämän hyödyksi ja yhteiskunnan hyväksi.

Maria Lassila-Merisalo ja Sinikka Luokkanen

Lassila-Merisalo on projektipäällikkö ja Luokkanen tietopalvelupäällikkö Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat