Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsille pitäisi antaa valtuudet puuttua aikuisten ruutuaikaan

Kasvatuksen jokainen porras vaikuttaa seuraaviin. Siksi päiväkotien ryhmäkoon kasvattaminen on riskipeliä.

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Onkohan muinaisessa suomalaisuuden hautomossa päätetty, että optimismi on epäilyttävää ja pessimismi merkki syvätietämyksestä. Tuosta mitään tule. Tulevaisuuden kuuluu näyttää synkältä.

Lukijat saattavat muistaa Hanhiemon satuaarre -kirjasta tutun tarinan Tipu Tipistä, jonka päähän tipahti tammenterho. Tipu Tip säikähti ja sai aikaan eläinkansanliikkeen juostessaan ympäriinsä huutaen: ”Taivas putoaa!” Sadusta on kaksi versiota, joista toisessa on onnellinen, toisessa ikävä loppu. Kiehtovaa on kokemuksen mittakaava: taivas vastaan tammenterho.

Suomen taloudessa on ollut pitkä tummanpuhuva kausi, eikä valoa näy vieläkään kuin pieninä pilkahduksina. Kansalaisten kriisitietoisuus ei liene sataprosenttinen, mutta perikatopuheet voisivat vaihteeksi muuntua kertomaan siitäkin, mikä meillä on edelleen hyvin tai ainakin siedettävällä tasolla.

Hallituksen koulutussäästöistä on varmasti sanottu kaikki oleellinen ja vähän enemmänkin. Kolmisen miljardia euroa yhdellä hallituskaudella on valtava rahamäärä. Petettyjen lupausten ohella mieltä vaivaa ehkä eniten suuren näkymän puute: mihin säästöillä halutaan päätyä ja mitkä ovat oletetut vaikutukset?

Säästöjen lähitavoite on toki selvä. Julkisen rahan säkki on kutistunut, täytyy elää suu pienempää säkkiä myöten.

Koska olen onneton optimisti, en usko, että Suomi, hyvinvointi ja sivistys ovat täystuhon tiellä koulutusleikkaustenkaan takia. Uskon ihmisten kykyyn löytää ratkaisuja. Suuren sivistysvahingon mahdollisuus on kuitenkin olemassa, kun rahoja leikataan kaikilta tasoilta – varhaiskasvatuksesta yliopistoihin.

Osaaminen on koulutuksessa kumuloitunutta oppia ja omia hoksottimia. Työn ja työpaikkojen tulevaisuus riippuu paljolti siitä, miten hyviä opiskelijoita ammattikoulut ja ammattikorkeakoulut saavat peruskoulusta ja lukiosta.

Yliopistojen, tutkimuksen ja tiedollisen osaamisen taso kytkeytyy siihen, kuinka kyvykkäitä opiskelijoita yliopistot saavat jatkojalostettavakseen.

Kasvatuksen jokainen porras vaikuttaa seuraaviin. Siksi päiväkotien ryhmäkoon kasvattaminen on riskipeliä. Yli kolmevuotiaiden ryhmässä voi ensi elokuusta alkaen olla yksi aikuinen kahdeksaa lasta kohden, nyt yksi seitsemää kohden. Mitoitus on edelleen OECD:n keskitasoa, mutta jokainen, joka on elänyt arkea yhdenkin kolmevuotiaan tahtoihmisen kanssa, valpastuu.

Suomessa on maailman koulutetuimmat varhaiskasvattajat. Tottahan he pystyvät kasvavasta urakastaan suoriutumaan. Vai pystyvätkö? Päiväkotien aikuiset ovat jo nyt lujilla. Monikulttuurisuus vaatii oman erityishuomionsa, samoin rajattomuuttaan oireilevat lapset.

Siinä missä vanhemmat ovat huolestuneita lasten ruutuajasta, lapsille pitäisi antaa valtuudet puuttua aikuisten ruutuaikaan. Korkeintaan puoli tuntia illassa työsähköposteja! Some ja tv-sarjat odottakoot lasten nukahtamista!

Lapsen kykyä ihmetellä ja kysyä ei pitäisi vaimentaa. Helsingin Sanomien iloisinta luettavaa ovat lasten tiedekysymykset: Miksi mummo ei nuku talviunta? Miksi pimeä on mustaa? Mikä on sielu?

Pedagogisen näkemyksen mukaan sivistys on perimmiltään idea uutta luovasta toiminnasta. Koko koulutustien pitäisi ruokkia tiedonhalua, totesi sittemmin edesmennyt filosofian tohtori Seppo Niemelä väitöskirjassaan vuonna 2011. ”Sivistyvä on avoin oppimaan uutta, muodostaa oppimaansa itsenäisen suhteen ja harjaantuu käyttämään opittua yhteiseksi hyväksi kansalaisena.”

Sivistystä on taito ja halu kunnioittaa kanssaihmisiä – myös kasvattajia. Sivistykseen kuuluvaa tuiki tärkeää kykyä toimia toisten kanssa päästään harjoittelemaan syntymästä saakka.

Yleissivistyksen sisällöstä kiivaillaan alati. Pitääkö sivistyneestä käydäkseen tietää kelttien muinaiset asuinalueet, barokin säveltäjämestarit ja Claudio Ranieri? Itseni havahdutti työmaaruokalassa 2000-luvulla kuulemani kysymys: ”Ketä on Risto Ryti?” Täytyi olla huumoria.

Hyvä elämä kaipaa kirjasivistyksen rinnalle vaikeasti määriteltävää sydämen sivistystä. Sen puuttumisen kyllä tunnistaa vaikkapa se yliopiston lattiaa hinkkaava siivooja, jolle kaikki eivät osaa toivottaa hyvää huomenta. Opiskelun voi kuitenkin aloittaa jo tänään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat