Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaat on hyvä viiteryhmä Suomelle

Suomella on historian takia muita Pohjoismaita ohuemmat yhteydet Yhdysvaltoihin. Siksi Suomi hyötyy samaan ryhmään kuulumisesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Sauli Niinistön ja neljän pohjoismaisen pääministerin vierailu Yhdysvaltoihin osoitti hyvin, että maiden kannattaa toimia yhdessä. Washingtoniin on tulijoita kaikkialta maailmasta. Suurvallan huipulla kilpailu tunneista on armotonta.

On harvinaista, että presidentti Barack Obama käyttää yhteen aiheeseen lähes kokonaisen työpäivän. Yleensä sellaisessa tapauksessa kyse on kansainvälisestä kriisistä tai merkittävästä Yhdysvaltojen sisäisestä tapahtumasta.

Yhteisesiintymisen saama huomio osoittaa, että Pohjoismaiden painoarvo Washingtonissa on kasvanut. Kiinnostus Pohjois-Eurooppaan ehti jo sukupolven kuluessa hiipua, kunnes jännitteet Itämeren ympäristössä alkoivat kasvaa. Näyttävä yhteisvierailu on siten epäsuorasti Venäjän muuttuneen politiikan seurausta ja siihen reagointia.

Vierailulla oli kuitenkin Obamalle myös sisäpoliittista merkitystä. Yhdysvalloissa käydään jatkuvasti kiivasta keskustelua kysymyksistä, joissa Pohjoismaita voidaan käyttää esimerkkinä. Koulutus, sosiaaliturva, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat perinteisesti pohjoismaisia teemoja. Osa yhdysvaltalaisista haluaa nykyään lisätä samaan listaan aktiivisuuden kansainvälisessä yhteistyössä ja myönteisen suhtautumisen vapaakauppaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli vuosikymmenten ajan alue, jota pidettiin pohjoismaisen yhteistyön ulkopuolella. Suomen pohjoismaista suuntautumista ei haluttu vaarantaa kylmän sodan maailmassa.

Suomi hyötyy viidestä maasta eniten siitä, että Pohjoismaita kohdellaan ryhmänä, jolla on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Ryhmän sisällä Suomi voi tuoda esiin erityistä näkökulmaansa Venäjään. Maantiede ja historiallinen kokemus antavat sanoille painoarvoa.

Historiasta johtuen Suomella on muuta Pohjolaa ohuemmat yhteydet Yhdysvaltoihin. Norja, Tanska ja Islanti kuuluvat Natoon, ja Ruotsilla on perinteisesti hyvin läheinen suhde Atlantin yli.

Kahdenvälisten suhteiden ohuus lisäisi riskejä tilanteessa, jossa esimerkiksi presidentinvaalit muuttaisivat Yhdysvaltojen Euroopan-politiikkaa. Siksi suhteita pitää vaalia yhteisvierailun jälkeenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat