Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuonti Kiinasta voi lisätä jakautumista

Tuonti Kiinasta uhkaa keskitason koulutuksen saaneiden työtä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
CHINA DAILY
Kiinalaista vientiterästä odottamassa lastausta Lianyungangin satamassa.
Kiinalaista vientiterästä odottamassa lastausta Lianyungangin satamassa. Kuva: CHINA DAILY

Tuonti Kiinasta on suomalaisille sekä uhka että mahdollisuus. Ensimmäinen piirre huomataan helposti: kiinalaisen halpatuonnin koetaan vievän työpaikkoja Suomesta.

Jälkimmäinen piirre unohtuu. Tuonti Kiinasta selittää sitä, miksi elintaso nousee lännessä. Kun esimerkiksi elektroniikkatuotteiden hinta laskee, niiden ostaminen rasittaa keskituloisen lompakkoa paljon vähemmän kuin takavuosina. Samalla jää rahaa muuhun kulutukseen, mikä on voitto myös kansantaloudelle.

Kumpi puoli painaa enemmän? Vastaus riippuu muun muassa siitä, millaisessa työssä olevan ja millaisen koulutuksen saaneen ihmisen näkökulmasta asiaa katsoo.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Vatt julkisti maanantaina tutkimuksen siitä, millainen uhka Kiinan tuonti ja välituotevalmistuksen ulkoistaminen Kiinaan on suomalaisille. Välituotteita käytetään lopputuotteen valmistuksessa, ne ovat esimerkiksi koneiden osia.

Tutkimus tulee oikeaan aikaan: Kiinan vaikutus Euroopan maiden talouteen kasvaa ja juuri nyt pohditaan, voidaanko maalle antaa markkinatalouden asema.

Jos voidaan, tuonnin Kiinasta voi olettaa kasvavan ja tuonnin rajoittaminen polkumyyntitulleilla käy entistä hankalammaksi. Erityisen huolissaan tästä on eurooppalainen terästeollisuus, jonka mukaan Kiina myy alihintaan ylituotantoaan länteen.

Tuonti Kiinasta länteen kasvoi maan liityttyä Maailman kauppajärjestö WTO:hon vuonna 2001. Tuolloin maalle luvattiin, että jäsenyys olisi mahdollinen 15 vuoden päästä. Viime viikolla EU-parlamentti sanoi kuitenkin ”ei”. Sen mielestä Kiinaa ei voi pitää markkinataloutena, koska valtiolla on taloudessa suuri ja vapaata kilpailua vääristävä rooli. Parlamentin ilmoitus oli alustava, lopullisesti asiasta päätetään syksyllä.

Parlamentin kannan takana on talouden lisäksi politiikkaa. Globalisaatio lisää monen eurooppalaisen mielessä epävarmuutta tulevaisuudesta. Epävarmuuden tunne on puolestaan yksi syy siihen, että ne voimat menestyvät, jotka tarjoavat monimutkaisiin kysymyksiin helppoja ratkaisuja: rajat kiinni ja vapaakauppa kuriin.

Vattin tutkijat Katarina Nilsson Hakkala ja Kristiina Huttunen jakavat pienemmiksi paloiksi väitettä, että tuonti Kiinasta ja välituotteiden tekemisen ulkoistaminen itään ovat uhka suomalaiselle työlle.

Tutkimus päätyy siihen, että lopputuotteiden tuonti on työpaikan säilyttämisen kannalta selvästi suurempi uhka kuin välituotteiden tuonti.

Kiinan vaikutus iskee tutkimuksen mukaan pahimmin keskitason koulutuksen saaneisiin. Korkeasti koulutetut onnistuvat siirtymään toisiin tehtäviin. He jopa voivat hyötyä.

Välituotteiden tuonti nostaa jalostusastetta ja tuottavuutta. Se voi siis olla eduksi Suomelle. Tässä kilvassa pärjäävät yritykset palkkaavat koulutetuinta väkeä ja tarjoavat parempaa palkkaa. Pärjääjät – yritykset ja ihmiset – lipeävät pahimman paineen alta pois luodessaan uutta.

Tuonti Kiinasta saattaa siis lisätä palkkojen ja samalla pitkällä aikavälillä yhteiskunnan jakautumista. Kun Kiinassa keskiluokka kasvaa ja täällä vähenee, voisi tulkita, että me viemme keskiluokkaa ja tuomme yläluokkaa.

Oikeastaan Suomen viennin Kiinaan pitäisi olla suuren huolen aihe. Vienti polkee paikallaan ja sen rakenne muistuttaa liikaa 1600-lukua. Kiinaan lähtevä laiva lastataan Tullin tilastojen mukaan vuosi vuodelta täydemmäksi puilla, sellulla ja turkiksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat