Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä poliisia tarvitaan eniten?

Hallitus julkistaa torstaina selonteon Suomen sisäisestä turvallisuudesta. Se on mielenkiintoista luettavaa.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Huomenna torstaina julkistettava hallituksen selonteko Suomen sisäisestä turvallisuudesta on ristiriitaista luettavaa: moni ulkoinen uhka vaikuttaa Suomen sisäiseen turvallisuuteen uudella tavalla, mutta Suomen talous on kuitenkin todella tiukalla. Siksi hallitus vie sisäisen turvallisuuden viranomaisilta resursseja.

Vaikka poliisi ja Rajavartiolaitos eivät ole vielä saaneet loppuun edellisiäkään sopeuttamisohjelmiaan, edessä ovat uudet leikkaukset. Odotettavissa on lisäksi keskustelu siitä, mihin tehtäviin poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten niukkenevat resurssit ohjataan.

Poliisien määrää supistetaan ensi vuoden aikana nykyisestä 7 250:sta noin 7 000:een. Tässä määrässä pysytellään hallituskauden loppuun. Hankerahaa vähennetään, toimitiloja karsitaan. Leikkauksilla on väistämättä seurauksia. Niitä selonteko luettelee lakonisesti, ikään kuin tyylilajin toivottaisiin sittenkin hellyttävän rahoista päättävät poliitikot.

Poliisin säästöt vaikuttavat selonteon mukaan erityisesti rikosten selvittämiseen ja ennalta ehkäisevään työhön.

Myös rajavalvontaan tehdään lisää leikkauksia. Se on kiinnostavaa, sillä jos jossain, niin rajavalvonnassa alkoi viime syksynä uusi aika. Venäjä näytti, että sillä on tahto heijastaa Venäjän ja lännen suhteiden kireys myös Suomen itärajalle.

Vuoden 2012 jälkeen itärajan valvojien määrää on vähennetty 40 prosenttia.

Nyt Rajavartiolaitoksen on löydettävä uusia säästöjä 15 miljoonan edestä. Henkilöstövähennyksinä se olisi 240 henkilötyövuotta. Tavoite kuitenkin on, että itärajaan ei kosketa. Selonteon mukaan itärajalle palautetaan 160 rajavartijaa. Enää ei kuitenkaan puhuta sujuvasta ja turvallisesta rajaliikenteestä vaan vain turvallisesta rajaliikenteestä.

Jonot saavat kasvaa.

Yllätyksiä linjaukset eivät ole. Kehysriihessä kävi selväksi, ettei leikkauskierre lopu. Sen jatkuminen keskellä Suomen turvallisuusympäristön turbulenssia on kuitenkin hallitukselle kiusallista.

Äänestäjiä ei kosiskella, minkä voi lukea myös ansioksi. On eri asia vastata lisääntyneisiin uhkiin kuin heikentyneeseen turvallisuudentunteeseen, vaikka kummassakaan kyse ei ole vain rahasta.

Voi arvata, ettei selonteko syntynyt helpolla. Leikkauksilla on hintansa.

Perussuomalaiset tekivät vuonna 2014 välikysymyksen poliisin resursseista. Keskusta ja kokoomuskaan tuskin haluavat heikentää turvallisuusviranomaisia tätä enempää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat